Anghinarea

By : | 0 Comments | On : iulie 6, 2011 | Category : Plante Medicinale

anghinare fara efecte secundare

Anghinarea sau anghinarcynara scolymus – fam. compositae ), specia vivacee, originara din sudul Spaniei, se gaseste la noi in tara numai in cultura. In primul an da nastere la o rozeta de frunze bazilare, iar in al doilea an la o tulpina viguroasa, ramificata la partea superioara, inalta pana la 2 m si acoperita cu numerosi peri, albi cenusii.

Frunzele sunt mari, de obicei spinoase, adanc divizate, de culoare verde si albicioase pe partea superioara iar pe partea inferioara alb cenusii. Florile de culoare rosie – violacee sunt dispuse in varful fiecarei ramuri in capitule mari, acoperite de solzi grosi si carnosi. Anghinarea infloreste in lunile iulie si august.

In scopuri farmaceutice se folosesc numai frunzele, recoltate cand sunt complet dezvoltate, fara a fi insa imbatranite si sunt uscate imediat. Ca principii active: cinarinaacid clorogenicderivati flavonici (cinarozida si scolimozida) si un principiu amar (cinaropicrina).

Actiune farmacologica: frunzele de anghinare maresc secretia biliara si diureza si scad continutul sangelui in colesterol stimuland metabolismul colesterolitic un ficat. Ele au si actiune antidiabetica.

Dintre proprietati mai putem mentiona: foarte digerabila, mai ales consumata cruda, energetic si constructor, tonic hepatic, depurativ sanguin, tonicardiac, antitoxic, diuretic (favorizeaza eliminarea ureei, a colesterolului excesiv si a acidului uric), impiedica secretia lactata.

Indicatii:
astenie, surmenaj, crestere, insuficienta hepatica, reumatism, guta, artritism, intoxicatii si infectii intestinale.

Este un excelent drenor al ficatului si al veziculei biliare.

Intrebuintari: se foloseste sub forma de infuzie 0,5-1%,ca diuretic si coleretic in toate formele de insuficienta hepato si cardio-renala,in nefrite cronice si acute. Se prepara astfel: se ia o lingura de frunze si se introduce intr-un vas cu 500 ml apa clocotita si se lasa in repaus 20-30 minute, iar dupa filtrare se bea o parte dimineata pe stomacul gol iar restul in cursul zilei cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Sub forma de extract apos deproteinizat intra in compozitia produsului Anghirol(cinarol).

Anghinariile tinere, consumate crude, sunt indicate in diareele cornice. Radacina anghinariei este diuretica (decoctul in vin alb) si se recomanda contra reumatismelor, a gutei, a litiazei, a hidropiziei si a icterului.

Principalii constituenti cunoscuti ai anghinariei: 3-3,15% protide; 0,30%lipide; 11-15,50% zaharuri;82% apa; mangan; fosfor; fier;300.u.i.de vitamina A; 120g vitamina B2; 10 mg de vitamina C la 100 de g; 100 de grame de anghinare dau 50-75 calorii.

Share This Post!

Lasă un răspuns