Banalul şi miraculosul… bicarbonat de sodiu

By : | 0 Comments | On : iulie 12, 2011 | Category : Stiati ca:

Deşi e folosit la prepararea prăjiturilor, bicarbonatul de sodiu are multe alte întrebuinţări şi în alte domenii, cum ar fi la curăţenie sau pentru ameliorarea unor probleme de sănătate. Unele remedii sunt destul de cunoscute, altele mai puţin.

Îngrijirea personală

1. Dantura. Pune bicarbonat de sodiu pe periuţa de dinţi (fie după ce ai pus şi pastă, fie direct) şi spală-te. Acesta ajută la îndepărtarea petelor de pe dinţi, mai ales datorită proprietăţilor abrazive. E foarte bun pentru întreţinerea protezelor şi a altor aparate dentare (scufundă-le într-o soluţie preparată din două linguriţe de bicarbonat, peste care ai pus un pahar cu apă caldă).

2. Respiraţia urât mirositoare. Pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-o jumătate de pahar cu apă şi clăteşte-te de câteva ori cu această soluţie. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.

3. Exfolierea pielii. Amestecă trei părţi de praf şi o parte apă până se formează o pastă. Aplică apoi pe piele şi freacă uşor prin mişcări circulare. Clăteşte. Poţi adăuga o jumătate de ceaşcă cu bicarbonat în apa de baie. Face pielea mai fină.

4. Curăţarea mâinilor. Pune trei părţi bicarbonat şi o parte apă sau trei părţi bicarbonat şi o parte săpun lichid şi spală-te pe mâini. Această soluţie are rolul de a îndepărta mirosurile neplăcute, de a curăţa şi catifela.

5. Părul. Presară puţin praf peste cantitatea de şampon pe care ai pus-o în palmă şi spală-ţi părul. Vei avea părul mai curat şi mai uşor de aranjat. Bicarbonatul curăţă foarte bine şi periile de păr sau pieptenii.

6. Picioarele. Pune trei linguriţe de bicarbonat de sodiu într-un lighean cu apă caldă şi scufundă-ţi picioarele, frecându-le apoi uşor.

Curăţenia casnică

1. Baia. Suprafeţele din baie pot fi curăţate eficient frecându-le cu acest praf (şi un burete). Dacă vrei o soluţie şi mai puternică, amestecă bicarbonat de sodiu cu sare grunjoasă şi detergent lichid de vase. Nu uita să clăteşti.

2. Bureţii. Scufundă bureţii într-o soluţie preparată din patru linguriţe de bicarbonat şi un litru de apă. Mirosurile urâte vor fi îndepărtate.

3. Ibricele şi ceainicele. Petele de cafea şi ceai de pe vasele în care acestea sunt pregătite pot fi curăţate folosind o soluţie făcută dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat şi un litru de apă. Pentru petele dificile lasă vasul la înmuiat peste noapte în aceeaşi soluţie şi apoi curăţă-l şi cu detergent.

4. Petele de pe hainele de copii. Deoarece pielea copiilor este mai sensibilă, hainele lor trebuie spălate cu detergenţi mai delicaţi, însă cu aceştia deseori petele rămân pe haine. Pentru a le îndepărta adaugă o jumătate de ceaşcă de bicarbonat în detergentul lichid pentru haine.

5. Maşinile. Foloseşte o soluţie făcută dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat şi un litru de apă pentru curăţarea farurilor, a geamurilor, a pneurilor, preşurilor şi a caroseriei, fără să îţi faci griji că se vor zgâria.

Dezodorizarea

1. Frigiderul. Mirosurile neplăcute din frigider sunt îndepărtate dacă aşezi o cutie cu bicarbonat de sodiu, deschisă, pe unul din rafturile acestuia.

2. Tocătorul. Presară praful pe suprafaţa tocătorului, freacă cu un burete şi apoi clăteşte.

3. Coşul de gunoi. Presară bicarbonat pe fundul coşului şi vei scăpa de mirosurile urâte. Spală şi clăteşte.

4. Canalizarea. Pune o jumătate de ceaşcă de bicarbonat chiar în canalizare (de la chiuvetă sau cadă) şi apoi toarnă apă fierbinte peste.

5. Adidaşii. Presară bicarbonat în aceştia şi lasă-i aşa cel puţin o noapte. Înainte să îi încalţi, scutură-i.

Sănătatea

1. Arsurile de stomac. Pune o linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă şi bea-l imediat. Însă e important de ştiut că nu e bine să apelezi prea des la această soluţie.

2. Durerile de gât. Fă gargară cu o soluţie din două linguriţe de bicarbonat şi un pahar cu apă caldă.

3. Înţepăturile de insecte. Mâncărimile provocate de acestea pot fi ameliorate dacă pui pe locul afectat puţin bicarbonat amestecat cu câteva picături de apă.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns