Beneficiile şi pericolele consumului de cafea

By : | 0 Comments | On : iulie 11, 2011 | Category : Articole

Deşi legenda spune că ai trăit în Yemen pe la 1400, iată că reuşeşti să îmi faci zilele mai bune şi în anul 2010. Pentru că dacă nu te-ai fi prins că animalele pe care le supravegheai nu se mai opresc din ţopăit fiindcă au dat peste senzaţionalele boabe de cafea, eu n-aş mai fi avut ce să beau la micul dejun…

Cercetătorii care îi încurajează pe cei ca mine au venit în ultima vreme cu studii dintre cele mai interesante. Ei susţin, de pildă, că femeile care consumă zilnic două-trei ceşti de cafea au un soi de protecţie împotriva cancerului de sân. Pe scurt, explicaţia ar sta în efectul cafelei asupra hormonilor feminini, estrogenii. Mult bine ar face cafeaua şi în cazul riscului de a dezvolta cancer al ficatului.
Acest lucru rezultă dintr-un studiu realizat pe mai bine de 60 de mii de oameni de pe întreaga planetă. Şi în privinţa cancerului de prostată cafeaua ar avea ceva de spus, în sensul că i-ar putea ajuta pe domni să nu facă forme grave. Tot din influenţa cafeinei asupra hormonilor sexuali ar veni rezultatul. Şi mai există boli ce ar putea fi ţinute sub control sau chiar evitate cu ajutorul consumului de cafea: cancerul de colon, temutul Parkinson, groaznicul Alzheimer, diabetul de tip II. Cu un picior în tabăra celor care au cuvinte de laudă la adresa cafelei sunt şi experţii de la Harvard care, într-un număr recent al publicaţiei „Harvard Women’s Health Watch”, scriu că este „o băutură sigură care poate aduce unele beneficii sănătăţii”.
Dar aceşti specialişti, şi nu numai ei, au şi rezerve. Foarte mulţi dintre nutriţionişti mai pun cafeaua pe lista strict interziselor. Încercând să înţeleg de ce vor să mă priveze de singura licoare cu zero calorii pe care o pot savura, am descoperit că mulţi sunt deranjaţi de aşa-zişii hormoni ai stresului pe care cafeina i-ar zgândări. Etapele ar fi aşa: înghiţim băutura, sistemul nervos este rapid stimulat, adrenalina este secretată, nivelul zahărului din sânge creşte din cauza extra-energiei, inima bate mai tare, respiraţia, pulsul se intensifică, organismul este astfel invadat de hormoni ai stresului, iar binefăcătoarea serotonină, de exemplu, este suprimată.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns