Caperele (Capparis spinosa L.)

By : | 0 Comments | On : iulie 1, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate, Fructe si Fructe Exotice, Plante Medicinale

Caperele sunt fructele carnoase ale unui arbust peren, cu flori de culoare alb inspre roziu. Tot capere se considera a fi si mugurii conservati ai acestui arbust folositi de asemenea pe post de condiment. Mugurii buni pentru recoltat au o culoare verde-maslinie. Ca loc de origine arbustii de capere provin din zona Marii Mediterane si au fost cautati inca din vechime pentru fructele si mugurii lor.

Pentru uzul in bucatarie sunt preferati mugurii de capere, care daca sunt conservati cum trebuie au un gust puternic, usor sarat, asemanator cu cel al boabelor de mustar si foarte potrivit pentru sezonarea garniturilor. Caperele se folosesc des in bucataria cipriota, italiana si greceasca in special pentru mesele de peste, condiment in salate diverse, mesele de carne, pizza si paste.

Fructele de capere pot fi preparate in conserve si se pot introduce pe post de condiment in diferite feluri de mancare la fel ca si mugurii de capere. Interesant este si faptul ca in anumite locuri sunt folosite in bucatarie chiar si frunzele arbustului fie la prepararea de salate fie la mesele de peste. Ca substitut al altor ingrediente frunzele uscate de capere pot fi utilizate si industrial la prepararea de branzeturi de calitate superioara.

Descrierea condimentului : Bobocii de capere se folosesc in special murati. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara (din cauza murarii), gustul este un pic astringent si pregnant. Fructele de capere au un gust mai puternic si mai dominant, dar asemanator. Pregatire si depozitare : Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an. Dupa deschidere, borcanelul cu capere murate se pastreaza in frigider, unde rezista cateva saptamani.

Utilizari culinare : Caperele sunt esentiale pentru bucatariile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucataria italieneasca (in special cu cea siciliana) si cea cipriota. Se folosesc in sosurile cu rosii, sau cu vin, si merg foarte bine cu pestele, pastele si carnea de pui. Ele se armonizeaza bine si cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combina de asemenea bine cu maslinele murate.

Bucatariile din Europa centrala si nordica au ajuns si ele sa foloseasca caperele, mai ales in mancarurile reci (salate de peste si de legume). Multe sosuri traditionale isi datoreaza gustul special catorva bobite tocate de capere. Sosurile calde trebuie insa sa foloseasca cu prudenta caperele, deoarece la temperatura acestea isi pierd gustul si aroma. Este indicat ca acest condiment sa fie adaugat la sosuri si tocane cat mai tarziu, pentru a reduce contactul cu temperaturile ridicate.

Bobocii mai multor plante inrudite, cu gust pregnant, au fost adesea folosite ca substituent mai ieftin pentru capere. Adevaratele capere se pot identifica usor prin cele patru sepale asimetrice. Dintre toti inlocuitorii de capere, doar bobocii de nasturel au calitati culinare.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns