Cartoful si dieta…

By : | 0 Comments | On : iulie 5, 2011 | Category : Stiati ca:

cartofi

Cartoful a ajuns in Europa prin secolul XVI si, de atunci, nu ne-a mai lipsit de la masa. Aceasta leguma aparent banala, daca este fiarta pe abur sau inabusit, dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza. Slab hipnotic si calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe baza nervoasa. Este recomandat si diabeticilor, copt in cenusa, in asa fel incit sa nu i se piarda nici savoarea, nici calitatile nutritive. Cartoful reduce glicozuria, determina o ameliorare a starii generale si, la bolnavii cu complicatii chirurgicale, o revitalizare a tesuturilor, prin favorizarea proceselor de cicatrizare. Cartoful contine provitamina A, vitamina K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree si fier). Constituie una dintre principalele surse de vitamina C a francezilor, care consuma in jur de 120 kg de cartofi pe an de persoana.

Un minus pentru SLABIT

Un nou studiu efectuat de Scoala Medicala Harvard arata ca dintre toate alimentele, cartoful ingrasa cel mai tare. Cercetatorii spun ca acest efect apare indiferent de modul de preparare: fiert, copt, prajit.

Trei grupuri separate, insumand 120.877 persoane din SUA, au fost implicate in studiu, atat femei cat, si barbati ce nu sufereau de vreo boala cronica. Schimbarile in stilul lor de viata si greutate au fost evaluate din 4 in 4 ani. In acest timp, specialistii au constatat ca subiectii se ingrasau cu aproximativ 1,5 kilograme din cauza cresterii cantitatii anumitor alimente. Potrivit Care 2, cel mai adesea acest aliment era reprezentat de cartofi, consumati ca atare sau sub forma de chipsuri. Alte lucruri ce provocau ingrasarea mai erau carnea rosie, bauturile carbogazoase sau alimentele procesate.

Niciun produs nu a ingrasat insa la fel de mult precum cartofii. Desi Asociatia Americana a Inimii a etichetat cartoful ca un aliment bun pentru sanatate, acesta este un aliment bogat din punct de vedere caloric, raportat la cantitate. Un cartof fiert mare are in jur de 278 calorii, iar o portie de cartofi prajiti are 500-600 calorii.

Frank Muir, presedintele Comisiei ce se ocupa de cartofi in Idaho, spune ca cercetatorii au vrut sa-si dea seama ce sta la baza crizei legate de obezitate. Desi aceasta leguma are valoare nutritiva mare comparativ cu pretul la care este cumparata, trebuie consumata cu moderatie. In tari precum Asia, cartofii sunt o raritate si poate asa se explica si silueta oamenilor de acolo.

Daca nu esti in crestere sau nu faci sporturi de performanta ori nu mergi des cu bicicleta, inoti sau alergi, ai mare grija la ce, si mai ales cat mananci. Consumand un fruct in plus pe zi, vei slabi aproximativ 200 grame in decursul a 4 ani, iar nucile sunt chiar mai benefice. In schimb, portiile suplimentare de cartofi ingrasa.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns