Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?

By : | 0 Comments | On : iulie 11, 2011 | Category : La dieta

♦ Niciuna. Curele de slăbire, in prezent, nu sunt recomandate, în medicina occidentală, decât în foarte puţine cazuri, şi constau în programe bine supravegheate de activitate fizică şi restricţie calorică controlată, respectând regulile alimentaţiei sănătoase. Ele pot fi indicate înainte de operaţii sau în cazul unor afecţiuni cu resurse terapeutice limitate. A doua categorie, dietele, reprezintă un fel de meniuri pe care în general persoanele le adoptă din proprie iniţiativă şi din surse adeseori nemedicale – Internet, presa de larg consum etc. Aceste diete sunt de fapt recomandări în majoritatea cazurilor neomologate şi neverificate, ce conduc, in general, la restricţii calorice severe, şi care, firesc, produc rezultate pe termen scurt. Doar cine nu a ţinut niciodata o dietă nu ştie însă finalul episodului (sau, mai rău, a serialului “dieta”): greutatea atinsă prin astfel de metode se asociază cu dereglări hormonale şi metabolice care în final conduc la revenirea la greutatea anterioară sau peste (“efect yoyo”). Această situaţie, numită greutate ciclică (“efect yo-yo”), reflectă nu doar fluctuaţii mari de greutate, ci mai ales fluctuaţii periculoase de compoziţie corporală.

♦ Pe de altă parte, există şi autori care au învăţat din realităţile medicinei, şi au conceput diverse planuri nutriţionale mai apropiate de recomandările medicale (de ex. dietele bazate pe utilizarea indexului glicemic, concept împrumutat din diabetologie). Aceste diete cu iz ştiinţific, însă, amestecă, de cele mai multe ori dacă nu întotdeauna, câteva noţiuni corecte cu numeroase noţiuni incorecte, deseori inventate pentru a da o amprentă personală dietei. Cititorul nu poate face diferenţa, şi este tentat să asimileze toate principiile ca fiind corecte, sub impresia că toate argumentele sunt fondate ştiinţific. Nu doar că nu este vina cititorilor, aceştia sunt de fapt cei mai motivaţi şi bine intenţionaţi, dar este vina sau neputinţa unei întregi comunităţi ştiinţifice care nu reuşeşte să contracareze astfel de “ştiinţe” paralele. Altfel nu s-ar putea explica, spre exemplu, succesul cărţii cu “alimentaţia pe grupe sanguine”.

♦ Atunci ce se recomandă? Se recomandă intervenţii mult mai puţin spectaculoase, mai puţin rapide, şi care au la bază un singur lucru: normalul. Normalul în cazul omului înseamnă că avem în organism toate elementele necesare pentru a ne mişca şi pentru a utiliza alimentele pentru o bună sănătate. Oricât de pesimist ar părea, am ajuns în zilele noastre să ne îndepărtăm atât de mult de ceea ce ştie să facă organismul, încât trebuie să o luăm de la zero, înconjuraţi de epidemii de obezitate şi diabet, de tehnologie şi comerţ, şi, la urma urmei, de alimente atât de îndepărtate de ceea ce suntem pregătiţi să prelucrăm eficient.

U.S.A o natiune cu atatea plusuri insa care are o problema “uriasa” ,si anume Obezitatea . Aceasta problema la inceput a fost ignorata , insa in prezent ea atinge 30% sau poate si mai mult  din populatia statelor unite ale americii . Industria lor alimentara unde cel ce proceseaza si fabrica produsele alimentare numai este inclinat spre sanatatea consumatorilor , fast food-urile si lipsa de activitate fizica sunt unii din factorii care au determinat  ca , cazurile de obezitate sa creasca la un numar asa de alarmant . Ce este de speriat , este faptul ca usor usor multe din francizele de la americani apar si in europa ,inclusiv la noi in tara , si apar din numar din ce in ce mai mare .

Oare aceasta sa fie scara(imaginea de sub text) care din punct de vedere al teorii evolutiei ,fiinta umana trebuie sa urmeze una  :

??????????

Sa speram ca nu aceasta o sa fie evolutia omului :) ,sper ca parintii sa isi educe copii sa manance in alte locuri decat la mc donalds sau kfc. Copii deobicei cu ce sunt invatati si indoctrinati cam cu aia vor merge in marea lor parte a vietii .

 

 

Share This Post!

Lasă un răspuns