Chimion

By : | 0 Comments | On : iunie 30, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate

chimen

Un alt amestec de condimente indian care contine chimion este “garam masala”, care inseamna ”amestec fierbinte”. Acesta contine, pe langa chimion, coriandru prajit, piper negru, dafin indian, scortisoara, cuisoare, cardamom si nucsoara. Toti acesti componenti sunt macinati impreuna.

Chimenul (Carum carvi) este o plantă ierboasă de origine mediteraneană cu rădăcina comestibilă, asemănătoare ca formă cu păstârnacul. El preferă un sol afânat, cu o bun drenare a apei, și multă lumină. Fructele chimenului sunt foarte aromate datorită uleiului eteric, care poate reprezenta chiar 7% din bob. Aroma chimenului este uşor dulce şi înţepătoare, iar gustul este picant. Se foloseşte mai ales în prepararea pâinii cu seminţe, a mâncărurilor pe bază de varză, a supelor şi în realizarea unor feluri de brânză.

Chimenul este bogat în minerale – fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu – , vitamine – vitamina A, vitamina E, vitamina C, complexul vitaminic B -, antioxidanți, fibre (100gr de semințe conțin aprox. 38gr fibre). Chimenul ajută cu succes în tratarea gastritei, constipației (datorită conținutul ridicat de fibre) și altor afecțiuni intestinale. Tot datorită conținutul ridicat de fibre scade colesterolul sangvin. Semințele pisate de chimen se pun în apa de baie a bebelușilor pentru a le calma colicile. Aburul emanat de fiertura de chimen se inhalează pentru a ușura respirația și a vindeca bronșita.

Share This Post!

Lasă un răspuns