Acum ceva vreme, bunicii si parintii mei faceau acesta reteta, dar doar din ce culegeau din padure, fie ca erau hribi, opintici sau orice alte ciuperci comestibile aceasta reteta era printre preferatele noastre. Este o reteta care merge cu multe tipuri de ciuperci si se pare ca ciupercile champignon fac fata cu brio.
Aceasta reteta isi merita locul printre preferatele multora, este accesbila si se poate face foarte usor. Iar mamaliguta nu mai are nevoie de nici o prezentare, este nelipsita si musai sa fie calduta.
- 1 kg ciuperci champignon
- 400 ml smantana grasa 32% grasime
- 50 ml ulei de masline sau floarea soarelui
- 50 gr unt 82% grasime
- 2 linguri rase faina de grau
- 5-7 catei usturoi
- 2 buc ceapa (mari)
- 1 lingurita sare, sau dupa gust
- 1/2 lingurita piper, sau dupa gust
-
Se curata ciupercile bine si se taie felii sau in bucati mici. In smantana se pun cele 2 linguri de faina, usturoiul pisat si se amesteca.
-
Se pune in tigaia incinsa uleiul si untul. Imediat ce sa topit untul se adauga ceapa, sarea si piperul. Se va lasa ceapa pana se inmoaie si capata o culoare galbena usor rumenie. Se pun ciupercile in tigaie se amesteca si se lasa la foc mic spre mediu sa se faca.
-
Zeama lasata de ciuperci se strange intr-un vas si o vom pune peste smantana. Acesta are rolul de a mai ridica putin temperatura smantanei, dar si de a aromatiza mai bine preparatul.
-
Dupa ce s-a evaporat apa si ciupercile au inceput sa se rumeneasca se da focul la minim si se adauga amestecul de smantana, faina, usturoi si zeama de la ciuperci. Se amesteca totul incet si continua pana cand incepe sa se lege. Adica faina incepe sa ingroase preparatul. Ca timp as putea spune in jur de 5 minute, pana apuca sa se gateasca faina.
-
Se amesteca cu putin patrunjel verde si cateva fire de ceapa tocate marunt si se opreste focul.
-
Se serveste cu mamaliguta calda si garnisim cu patrunjel verde si ceapa verde.
Sa aveti pofta!