Cutite de Bucatarie

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Ustensile

La prima vedere, este destul de dificil sa facem distinctia intre cutite profesionale de calitate si altele mai putin bune, deoarece calitatile ies in evidenta abia pe parcursul utilizarii. Cu toate acestea, ne putem uita la cateva aspecte care sa ne indice calitatea unui cutit de bucatarie.Cum puteti recunoaste un cutit bun?
La prima vedere, este destul de dificil sa faceti distinctia intre un cutit de calitate si altul mai putin bun, deoarece calitatile ies in evidenta abia pe parcursul utilizarii. Cu toate acestea, va puteti uita la cateva aspecte care sa va indice calitatea produselor.
Elemente importante pentru cutite de calitatePartile componente ale cutitului au fost asamblate perfect, fara rosturi. Nu pare a exista o trecere intre maner si lama – lucru care este foarte important din motive de igiena. Nici manerul si nici lama cutitului nu prezinta neregularitati care ar fi un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Manerul a fost creat astfel incat sa poata fi tinut in siguranta, sa nu alunece. Design-ul ergonomic al manerului si greutatea propice va asigura folosirea cutitului in deplina siguranta.
Metalul si modul de preparare al acestuia este foarte important in realizarea unui cutit. Exista in prezent tehnologii avansate, ce pot da unui cutit calitati deosebite de taiere si rezistenta. Cu cat este mai bine ascutit, cu atat taisul isi va pastra calitatile. Un cutit de calitate este ascutit pentru o perioada lunga de timp.
Cu cat suprafata cutitului este mai polisata, cu atat este mai rezistenta la oxidare.
Marca este foarte importanta pentru a fi sigur ca tehnologiile de producere si calirea a otelului, ca si celelalte procedee tehnologice necesare in fabricarea cutitelor sunt la cele mai inalte standarde.

Clasificarea cuţitelor

Cuţite de bază

În această categorie regăsim cuţite de utilitate cotidiană, ustensile care nu trebuie să lipsească din sertarul nici unei bucătării.

Cuţitul bucătarului
Cuţitul bucătarului

Cuţitul bucătarului – un cuţit universal, numit în SUA şi cuţit francez, în ciuda originii sale germane. Cu dimensiuni ale lamei între 15 şi 30 de centimetri şi  o lăţime a lamei de 2-4 centimetri şi un mâner de 18-22 de centimetri, cuţitul bucătarului este cel mai prezent cuţit în bucătăriile lumii. Există diferenţă de material, formă şi greutate între cuţitul bucătarului folosit în Europa de Vest şi Statele Unite şi cele din Japonia de exemplu, însă caracteristicele acestei ustensile rămân aceleaşi. Un cuţit bine echilibrat ca greutate dintre lamă şi mâner, cu lamă lungă şi lată şi o largă utilitate, în special în procesul de pregătire a ingredientelor în vederea gătirii.

Cuţitul de legume şi fructe

Cuţitul de legume – pe locul doi ca răspândire, acest cuţit mic, cu lamă şi mâner scurte (de multe ori cu lama mai scurtă decât mânerul), este unealta favorită a gospodinelor. Folosit de regulă pentru curăţarea legumelor (ceapă, usturoi, cartofi, castravete, etc), îndepărtarea seminţelor fructelor şi legumelor, în mâna unei gospodine pricepute se transformă într-un cuţit cvasi universal în ciuda apariţieipeeler-ului (dispozitiv special de curăţare).

Cuţitul de pâine

Cuţitul de pâine

Cuţitul de pâine – cu o lamă lungă (15-25 de centimetri), de cele mai multe ori dreaptă şi întotdeauna zimţată (zimţi mari), acest cuţit taie pâinea proaspătă fără să o rupă.

Cuţitul de friptură

Cuţitul de friptură – este utilizat, aşa după cum îi spune şi numele, pentru tăierea cărnii fripte, în bucătărie sau la masă. Aproximativ la fel de lung ca şi cuţitul bucătarului, cuţitul de friptură  are o lamă mai îngustă decât acesta. De cele mai multe ori cu un aspect asemănător cu cel al unei baionete, în mod excepţional cuţitul de friptură poate să aibă vârful mai lat şi/sau răsucit în sus. Cuţitul de friptură se utilizează de cele mai multe ori împreună cu o furculiţă, cu două braţe lungi care ajută la felierea fripturilor.

Cuţite pentru filetare şi dezosare – sunt utilizate pentru fasonarea bucăţilor de carne fiind mai mult specifice măcelăriilor decât bucătăriilor domestice. Cu lamă dreaptă sau curbată, zimţată sau netedă, cuţitele de filetat au de fiecare dată lama lungă, subţire şi flexibilă, capabilă să se curbeze atunci când urmăreşte conturul unui os. Sunt utilizate pentru scoaterea oaselor şi îndepărtarea pielii de pe carne pentru a obţine fileuri (carne şi peşte).

Cuţite speciale

Satâr

Cu funcţii bine definite, uneori exclusive (folosite pentru un singur tip de operaţiune sau ingrediente), aceste cuţite se regăsesc în bucătăriile profesionale sau cele bine utilate.

Satârul – specific ca formă bucătăriilor orientale, unde de cele mai multe ori are o funcţie de cuţit universal, satârul este greu, are o formă dreptunghiulară, cu lama foarte lată şi groasă,  şi este folosit pentru tăierea articulaţiilor sau a oaselor.

Cuţit pentru patiserie

Cuţitul pentru patiserie – folosit atât în patiserie cât şi în cofetărie, acest cuţit este asemănător şi, uneori confundat şi înlocuit, cu cuţitul de pâine. Cu o lamă lungă, dreaptă sau foarte uşor curbată spre vârf, netedă sau uşor zimţată, acest cuţit este foarte util pentru tăierea aluaturilor sau porţionarea prăjiturilor.

 

Cuţitul pentru roşii

Cuţitul pentru roşii – asemănător oarecum cu cuţitul de legume dar cu o lamă mai lungă, zimţată, acest cuţit este folosit pentru tăierea roşiilor, pe care un cuţit normal riscă să le rupă.

Cuţite pentru brânză

Cuţitele pentru brânză – sunt de fapt 3 feluri: pentru brânză tare, brânză moale şiparmezan. Cuţitele pentru brânză moale au lama decupată, pentru a reduce la minim frecarea cu brânza. Cele pentru brânză tare au vârful despicat şi sunt folosite şi pentru servire. Un al treilea cuţit de brânză, asemănător cu o daltă scurtă, în formă de frunză-inimă, este folosit pentru tăierea  parmezanului.

Cuţit pentru stridii

Cuţitul pentru stridii – utilizat exclusiv pentru desfacerea cochiliei stridiilor, acest cuţit are o lamă scurtă şi tare şi un vârf ascuţit, în formă de baionetă.

Cuţitele pentru servire

Se comercializează de regulă în seturi, împreună cu furculiţele pentru servire. Sunt folosite pentru servirea felurilor principale şi se împart în două mari categorii, în funcţie de tipul cărnii.

 

Cuţit şi furculiţă pentru servirea fripturii

Cuţite pentru friptură – relativ scurte  şi ascuţite, de cele mai multe ori cu lama integral sau doar în vârf zimţată, aceste cuţite sunt utilizate pentru servirea individuală a fripturilor din carne de porc, vită, vânat, pasăre, etc.

 

Cuţit şi furculiţă pentru servirea peştelui

Cuţite pentru peşte – diferite de cuţitele de friptură, la fel ca furculiţele care le însoţesc (mai late decâte cele pentru friptură), cuţitele pentru servirea peştelui au o formă de frunzuliţă alungită, mai late în mijloc, şi sunt utile pentru îndepărtarea pielii şi a oaselor peştelui.

Folosirea şi întreţinerea cuţitelor

Ca orice altă ustensilă – în special cele care pot provoca răni serioase – cuţitele necesită o minimă întreţinere, o utilizare atentă şi o depozitare precaută.

Alegerea cuţitelor

  • Alegeţi cuţitele în funcţie de destinaţia lor şi de gradul de utilizare. Dacă nu intenţionaţi să filetaţi prea mult, investiţi mai mult în cuţitul bucătarului şi mai puţin în unul de filetat.
  • Alegeţi cuţitele al căror mâner se potriveşte dimensiunii  mâinilor dumneavoastră.
  • Alegeţi cuţite echilibrate ca greutate între mâner şi lamă, în special pentru cuţitul bucătarului.
  • Căutaţi cuţite cu mâner nealunecos şi lama suficient de înaltă faţă de mâner (sau cu mâner ergonomizat) pentru a nu vă lovi la mână în timp ce lucraţi.
  • Lama unui cuţit nou trebuie să fie lucioasă, fără pete, bine ascuţită şi fixată în mâner.

De unde puteţi cumpăra online cuţite de bucătărie:

  • http://pentrugatit.ro/index.php?categoryID=92
  • http://www.shopix.ro/Cutite_1317.html
  • http://www.fusiontechnique.ro/index.php
  • http://www.cutite-global.ro/
  • http://www.fusiontechnique.ro/

Ascuţirea şi întreţinerea cuţitelor

– Se recomanda ca toate cutitele sa fie spalate in mod individual si imediat dupa folosire – ideal cu apa calduta si cu un burete moale. Apoi, cutitele trebuie uscate si depozitate. Otelul inoxidabil, indiferent de producator, nu este complet ferit de rugina si poate fi atacat de acizii din alimente aparand astfel mici pete care pot fi inlaturate cu solutie de curatat metale (metal cleaner).   – Se recomanda ascutirea cutitelor cu regularitate, de preferat dupa fiecare folosire, o sa taie mai bine si vor fi mai sigure la folosire. Un cutit ascutit este un cutit sigur – accidentele se intampla cel mai adesea cand se folosesc cutite neascutite.   – Cutitele nu trebuie niciodata pastrate „la gramada” intr-un sertar – este periculos si taisul se toceste mai repede. Stativele si suporturile magnetice speciale pastreaza cutitele in siguranta si le protejeaza taisul.   – Nu taiati/tocati niciodata pe metal, sticla, portelan sau marmura – aceste suprafete sunt prea dure si vor afecta taisul foarte rapid. Sunt recomandate plansetele de plastic sau lemn.   – Nu abuzati niciodata de cutite, nu le folositi pentru desfacut conserve si nici pentru taiat oase – numai satarele sunt recomandate pentru taiat oase!   – NU folositi cutitele pentru taiat alimente inghetate sau alte materiale dure deoarece vor fi afectate in mod ireparabil!   – Nu tineti cutitele la indemana copiilor.

Cutitele metalice premium va vor fi de folos multi ani cu conditia sa:
Le pastrati in suportul special pentru cutite, intr-o teaca din piele sau material textil sau pe bara magnetica pentru cutite;Le folositi pentru a taia perpendicular, pe planseta din lemn sau plastic;Le clatiti si le stergeti;Le puneti inapoi in suportul special pentru cutite, in teaca sau pe bara magnetica.
Cutite din otel carbon sau aliaje speciale sunt recomandate pentru taierea fructelor, legumelor si carnii fara os. Numai satarele se fosolesc pentru taiat oase!   Intotdeauna, folositi-le pe un tocator de lemn sau plastic. A se evita taierea pe marmura, piatra, sticla, farfurii sau placi ceramice.
Cu cat lama unui cutit este mai ascutita si mai dura, cu atat devine mai sensibila.
Nu folositi cutitele pentru alt scop decat acela pentru care au fost concepute, ex: NU taiati oase sau alimente inghetate si NU-l folositi niciodata pe post de surubelnita sau desfacator de conserve!
Se spala cu apa si detergent lichid pentru vase; a NU se spala in masina de spalat vase.
Cutitele se spala dupa fiecare folosire si se sterg cu atentie!
Lovirea de suprafete dure.
Folosirea extremitatilor ca punct de rasucire, lama ascutita poate sa se intepeneasca in planseta si sa crape.
Expunerea cutitului la flacara sau temperaturi ridicate.
Utilizarea lamei pentru zdrobirea usturoiului sau a altor elemente.
Lasarea cutitelor la indemana copiilor.
A se pastra in suportul special pentru cutite, intr-o teaca din piele sau material textil sau pe bara magnetica pentru cutite.
Atentie la introducerea si scoaterea cutitului din suportul special pentru cutite pentru a evita avarierea lamei sau a suportului.
Toate cutitele se tocesc cu timpul. Lamele metalice moi (inox) se „ruleaza” pe masura ce sunt folosite. Metalele mai dure (cum ar fi otelul carbon) isi pastreaza ascutimea mai mult timp, dar se tocesc in mod diferit – au tendinta de a se debavura treptat dar fara a se rula.
Pentru ascutire se recomanda folosirea masatului ceramic sau a pietrelor speciale de ascutit cutite.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns