Dafinul (lat. Laurus nobilis)

By : | 0 Comments | On : iunie 30, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate

dafin

In Grecia Antica era pretuita pentru mireasma intensa si delicata a frunzelor sale. A fost introdus in alimentatie, mai intai ca un fel de medicament adaugat la hrana zilnica, pentru a creste puterea de digestie si a evita intoxicatiile. Si-a intrat in drepturi o data cu aparitia zacustilor si a celorlalte conserve de toamna, in a caror pastrare si aromatizare este neinlocuit.

Calitati curative si actiune farmaceutica:

Aromatizant. Detoxifiant, laxativ.

Recomandari:

– infuzie din frunze impotriva betiei, intoxicatiilor, otravirii

Reteta 1: Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt. Este un vomitiv si antitoxic redutabil.

Reteta 2: Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei

Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.

– frunze pentru consum impotriva digestiei grele (atonie digestiva)

Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil.

– macerat din frunze impotriva gripei, bronsitei Se bea pe stomacul gol, in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare. Exista persoane care nu suporta (nici cantitati mici de dafin. In cazul lor, mancarea va fi pregatita fara dafin. Tratamente naturale pe bază de dafin

Dafinul, pe lângă utilizarea variată în prepararea mâncărurilor, este cunoscut și apreciat ca remediu natural în tratarea câtorva afecțiuni. Printre cele mai cunoscute afecțiuni care pot fi vindecate cu ajutorul dafinului se număra infecțiile (orale, intestinale), reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia.

Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intră în componența multor unguente, în special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii. Proprietățile terapeutice ale ceaiului de dafin sunt cunoscute mai ales în tratarea reumatismului cronic, afecțiunilor nervoase și afecțiunilor orale.

Share This Post!

Lasă un răspuns