Despre pastele fainoase

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Alimentatie

Pastele se obtin din faina, apa si o serie de adaosuri care le cresc caracteristicile organoleptice si nutritive.

Stiati ca…?

Pastele au valoare nutritiva ridicata (fainuri cu continut ridicat de proteine), continutul de substanta uscata al produsului final fiind foarte mare (87%)

Contin componente principale cu grad ridicat de asimilare: hidrati de carbon si substante proteice (alimentatia copiilor, diete)

Pastele sunt recunoscute pentru rapiditate, simplitate si diversitate in preparare (timp redus de fierbere) si pentru conservabilitate in timp (continut redus de umiditate – 13%)

Pana la sfarsitul secolului al 18-lea, pastele se consumau fara sosuri si fara a folosi branza?

Primii care au utilizat pastele au fost chinezii?Desi pastele sunt populare in intreaga lume, din Japonia pana in Ungaria, italienii au imbogatit piata cu 300 de tipuri de paste. Am ales zece dintre cele mai cunoscute paste pentru a ti le prezenta.

Forma pastelor vorbeste despre ce sos li se potriveste cel mai bine: cele subtiri, cum ar fi spaghetele, merg cu sosuri mai subtiri; cele tubulare pot fi servite cu sosuri mai groase.

Ai chef de ceva nou? Incearca pastele aromatizate, facute cu spanac, lamaie, sfecla, sau, pentru o optiune sanatoasa, din grau integral.

Lasagna
Paste lungi cu sectiune rectangulara (aproximativ 0,5 x 25 mm), pot avea marginile drepte sau ondulate. Cuvantul „lasagna” se refera atat la pastele in sine, cat si la vasul in care acestea sunt asezate in straturi, impreuna cu branza, carnea, legumele si sosul de smantana sau de rosii. Rezulta mancarea numita… tot lasagna.

Pastele lasagna pot fi proaspete, uscate sau semipreparate, astfel incat nu mai trebuie fierte inainte sa le bagati la cuptor.

Linguine
Paste lungi, cu sectiune ovala, linguinele seamana destul de mult cu fettucinele si pot inlocui cu succes spaghetele.

Spaghete
Aceste paste lungi, uscate, cu diametru mediu (aproximativ 1,8 – 2, 4 mm) sunt cele mai populare. Din clasa spaghete fac parte: spaghettini, spaghettoni, bucatini si capellini (diferite grosimi si lungimi). Spaghetele sunt servite de obicei simple, cu ulei de masline, sau cu sos de rosii.

Fettuccine
Paste lungi cu sectiune rectangulara (aproximativ 0.8 x 0.8 mm), arata ca niste panglici si sunt mai late decat linguinele, dar mai subtiri decat tagliatellele. Ele sunt create prin rularea unui aluat, rezultand o foaie care este taiata in fasii.

Fusilloni
Aceste paste scurte, spiralate ofera o textura interesanta salatelor.

Rigatoni
Pastele rigatoni sunt rotunde, scurte, goale in interior si sunt servite de obicei cu carne, legume si sosuri. Ele pot fi inlocuite cu penne si ziti.

Orecchiette
Paste scurte, in forma de “urechi”, sunt delicioase cu sos ragu, cu legume (cum ar fi mazare sau spanac tocat), in supe si si in salate.

Rotelle (rotini)
Acestea sunt paste scurte, in forma de roata. Spatiile dintre „spite” pot fi folosite pentru a prinde bucati de carne si legume.

Macaroane
In limba italiana, „macaroane” este un termen general care se refera la paste tubulare precum penne si ziti. Macaroanele sunt paste scurte, gaurite, sub forma de cot, servite in special cu branza.

Tagliatelle
Paste lungi, cu sectiune rectangulara (aproximativ 0,8 x 10 mm), se gasesc proaspete, dar si uscate. Se servesc cu sosuri, carne si legume.

Text: Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns