Hasmatuchi (Anthriscus cerefolium)

By : | 0 Comments | On : iunie 30, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate

Hasmatuchi

Hasmatuchi este mai intalnit sub denumirile de asmatui, asmatui de gradina, asmatuchi, patrunjel frantuzesc sau patrunjel cret. Este o planta cu frunze desoebit de aromate, folosite drept condiment in mancaruri sau salate. Din lastarii tineri de asmatui se prepara si un ceai medicinal, cu efecte diuretice si stimulative.

Hasmatuchi este o planta anuala, puternic aromata

Planteaza hasmatuchi in straturi semi-inaltate, pe randuri. Se poate semana oricand, incepand cu luna martie pana in iunie. Plantele rasar la doua saptamani dupa semanat si, daca sunt udate din belsug, in 30-40 de zile se pot recolta primele frunze.

Semintele de hasmatuchi sunt foarte fine, de aceea inainte de a fi folosite pentru insamantarea straturilor este bine sa fie amestecate cu nisip sau rumegus, pentru a se distribui uniform pe sol. Dupa ce plantele au rasarit si au ajuns in stadiul de doua frunze adevarate, se face o lucrare de rarire, la douazeci de centimetri distanta intre randuri si zece-cincisprezece intre plante pe acelasi rand. Tulpina plantei ajunge la 70 de centimetri, la maturitate.

Locul potrivit pentru hasmatuchi este unul cu semi-umbra. In conditii de soare puternic, legumei ii cresc rapid tijele florale. Planta are nevoie de multa apa, straturile semi-inaltate avand rolul de a pastra umiditatea in sol mai mult timp si de a impiedica baltirea apei, prin alcatuirea unui pat germinativ bine afanat care faciliteaza dezvoltarea radacinilor si plantulelor, aflate in primele stadii.

Frunzele si lastarii de hasmatuchi se pot recolta esalonat, pe masura cresterii lor in vegetatie. Florile de asmatui sunt albe, dispuse in forma de umbrela. Radacina plantei este pivotanta, subtire, cu ramificatii. Tulpina este erecta, cilindrica, inalta de 50-70 cm, acoperita cu perisori moi, mai ales in regiunea nodurilor. Frunzele sunt tripenat-sectate.

Supa de hasmatuchi

Ai nevoie de: frunze de hasmatuchi, o salata verde, 2-3 cartofi, o lingura ulei de masline, patrunjel verde.

Mod de preparare: Se fierb frunzele de hasmatuchi, cu salata verde, adaugand la sfarsit si cartofii, sa nu se farame. Se adauga uleiul de masline si patrunjelul verde, tocat marunt. Se serveste fierbinte sau rece.

Share This Post!

Lasă un răspuns