Ienuparul (Juniperus communis)

By : | 0 Comments | On : iulie 1, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate, Plante Medicinale

ienupar

Ienuparul reprezinta o planta medicinala ale carei proprietati terapeutice sunt utilizate in tratarea multor afectiuni si boli: trateaza si vindeca reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele, elimina piatra existenta la nivelul vezicii urinare. Fructele de ienupar constituie si ele un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mancare, artrita, asigurand o functionare optima a organismului.

Pulberea rezultata din maruntirea fructelor de ienupar este foarte eficienta in tratarea obezitatii, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. Ceaiul preparat din fructe de ienupar calmeaza tulburarile digestive si balonarile. Important de mentionat este ca fructele de ienupar nu trebuie consumate de femeile insarcinate.

Un alt remediu natural oferit de ienupar il reprezinta tinctura de ienupar eficienta in vindecarea afectiunilor urinale, gripei, bronsitei, colitei de fermentatie.

Descrierea condimentului : Boabele de ienupar se folosesc de obicei intregi. Ele sunt aromate, cu un usor gust dulceag, asemanator cu cel al piperului roz. Pregatire si depozitare : Boabele de ienupar se depoziteaza la adapost de lumina, umezeala, caldura si aer. Rezista astel destul de bine pe perioade lungi.

Utilizari culinare : Ienuparul este un condiment important in multe bucatarii europene, mai ales in regiunile alpine, unde creste din abundenta si unde este concurat mai greu de condimentele exotice. El este utilizat in retetele traditionale din Europa centrala, mai ales din sudul Germaniei si din Austria. Una dintre specialitati este Sauerkraut (varza murata). Pentru prepararea acesteia varza este murata si asezonata cu ienupar, chimen si foi de dafin. Gustul se dezvolta in timp ce este murata in butoaie mari, de lemn. Sauerkraut poate fi consumata cruda (ca o salata), sau gatita cu sunca, slanina, ori folosita ca garnitura alaturi de carne sau carnati.

Ienuparul este folosit in special alaturi de carne, mai ales vanat, si se combina bine cu piper negru, maghiran si cimbru.

Ienuparul este, in Europa, una dintre aromele traditionale pentru vanat, multe retete listandu-l in preparatele pe baza de carne de fazan, prepelita, iepure, caprioara si mistret.

Share This Post!

Lasă un răspuns