Lamaita (Lippia citriodora)

By : | 0 Comments | On : iulie 1, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate, Plante Medicinale

Lamaita este o planta arbust, originara din zonele temperate sau subtropicale ale Americii de Sud, mai exact din Peru, Chile, Argentina, Paraguay. Este destul de obisnuita in regiunile pre-andine unde este cunoscuta sub mai multe denumiri: Iarba Luizei, verbina de India. A fost introdusa in sudul Spaniei in secolul al XVII-lea si s-a raspandit in Europa de Sud, Africa de Nord si Statele Unite.

Lamaita este o planta anuala in regiunile cu anotimpuri reci sau uscate. Poate sa atinga 2-4 m in inaltime. Frunzele sunt ascutite, cu o margine neteda sau usor dantelata, grupate in buchetele de 2-4, dar cel mai adesea 3. Florile sunt bilabiale, rozalii, lila, albe. Fructele nu ating nicodata maturitatea si au doua seminte.

Cand este cald, lamaita degaja un miros puternic, citric. Frunzele congelate degaja si ele acest miros caracteristic lamaii.

Compozitia chimica si proprietatile lamaitei

Frunzele contin flavonoide, acizi fenolici, aproximativ 0,25% ulei esential de culoare galbena si miros de lamaie. Compozitia uleiului este dominat de citrol 35% , linalol, citrorenol, citronelai, terpinolol si cariofilena. Ca la orice ulei esential, exista si multe alte terpenoide, dar in cantitate mica.

Compozitia chimica a uleiului esential este variabil in functie de conditiile in care s-a cultivat si a crescut lamaita, dar este intotdeauna dominata de citrol. Flavonoidele si acizii fenolici sunt antioxidanti, luptand cu radicalii liberi.

Compusii din uleiul esential sunt bacteriostatici si bactericizi, antivirali si antifungi, activi impotriva candida albicans, excelente pentru stomac, eupeptice, calmante ale sistemului nervos central.

Un studiu japonez a aratat ca uleiurile esentiale de Cymbopogon citratus – lemongrass – si Aloysia triphylla – lamaita – sunt foarte bune in lupta impotriva Helicobacter pylori la o concentratie de 0,01% si la un ph de 4.0 – 5.0.

Cele doua uleiuri esentiale, apropiate din punct de vedere chimic, contin amandoua o cantitate mare de citrol. in plus, Helicobacter pylori, responsabil cu multe ulcere gastrice, nu capata rezistenta la aceste uleiuri esentiale, comparativ cu rezistenta la numeroase antibiotice.

Descrierea condimentului : Lamaita are un miros neobisnuit de proaspat si de pur, asemanator cu al lamaii, mai intens decat al altor plante cu aroma asemanatoare. Pregatire si depozitare : Frunzele de lamaita se consuma proaspete, mai putin uscate. Daca sunt proaspete se pot conserva cu succes cca. 2 saptamani in frigider. Uscate, pastrate la adapost de lumina, aer si umezeala, rezista cateva luni. In stare uscata, aroma si gustul sunt mult mai slabe.

Utilizari culinare : Aroma lamaitei este pura si proaspata (dintre celelalte plante cu miros de lamaie doar mirtul lamaios este la fel de parfumat). Din pacate, lamaita este din ce in ce mai putin plantata in zilele noastre, iar meritele sale culinare par a fi cazut in uitare.

Ca si alte plante cu aroma de lamaie, lamaita este utilizata la aromatizarea preparatelor din peste, fructe de mare si pasare. Este intalnita si la prepararea dulciurilor si bauturilor.

Lamaita are o foarte puternica afinitate cu fructele (mai mare decat a roinitei). Aroma sa imbogateste aromele naturale ale fructelor si da salatelor o savoare neobisnuita.

O alta aplicatie a lamaitei este la prepararea serbeturilor de fructe si a inghetatei.

Share This Post!

Lasă un răspuns