Loboda (atriplex hortensis)

By : | 0 Comments | On : iulie 1, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate, Plante Medicinale

loboda

Planta este anuala, se inmulteste prin seminte si se cultiva in gradini atat toamna scat si primavara datorita rezistentei la temperaturi scazute, poate aparea si spontan pe la marginea drumurilor, pe locuri virane sau parloage. Creste atat la umbra cat si la soare, este rar atacata de daunatori. Se recolteaza cand este inca tanara si frageda, prin smulgere.

Este o planta cu port inalt, prezinta tulpina simpla sau ramificata, frunzele pot fi de culoare verde (var. viridis), rosu-violacee (suber), usor galbui (luteus), sunt mari, de forma trunghiulara si usor catifelate la atingere. Florile sunt de culoare verde sau rosie.  Semintele sunt de mici dimensiuni, incapsulate in aceste fructe denumite achene.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si uneori semintele.

Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale, acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi.

Are actiune diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta, emolienta, emetica, calmanta.

Planta este utilizata in special in bucatarie in salate, borsuri, ciorbe sau placinte si ca remediu natural in medicina populara.

Uz intern:

- afectiuni pulmonare, dureri de stomac – sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte.

Uz extern:

- vindecarea bubelor – sub forma de cataplasme din frunze fierte sau tocate.

Descrierea condimentului : Loboda nu are aroma. Frunzele ei au un gust agreabil si delicat, asemanator cu cel al spanacului, contrastand cu multe alte ierburi de salata, care au gust mai puternic. Pregatire si depozitare : Ideal este ca frunzele de loboda sa fie folosite imediat dupa smulgere. Frunzele se pot conserva peste iarna in borcane, asezate strat peste strat, peste care se presara sare de bucatarie. Legata manunchiuri si presata in pungi, loboda se poate pastra si in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.

Utilizari culinare : Se foloseste in salate, mai ales alaturi de macris, a carui aciditate o imblanzeste. In special frunzele de culoare rosie sunt un adaus placut ochiului pentru salatele verzi.

Frunzele de loboda sunt adesea folosite ca inlocuitor pentru spanac. Calitatea “spanacului” preparat cu loboda este totusi mult inferioara celei obtinute din spanacul obisnuit. De aceea, in unele regiuni, loboda este numita si spanac-porcesc, sau salbatic.

In Romania, loboda este folosita mai mult ca leguma decat pe post de condiment. Este intalnita in special la prepararea ciorbelor si a borsurilor, dar intra ca ingredient si in reteta unei delicioase ciulama.

Share This Post!

Lasă un răspuns