Mărarul (Anethum graveolens)

By : | 0 Comments | On : iunie 30, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate

Marar este o plantă anuală, cu viață scurtă, nativă sud-vestului și centrului Asiei. Este singura specie a genului Anethum.

Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor.

Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm înălțime.

Frunzele și semițele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică.

Aceasta planta pe care o folosim mai mult din reflex are extraordinare proprietati curative. Toate partile plantei pot fi utilizate, de la frunze la radacina si seminte. Folosit in vrajile de dragoste dar si in medicina populara inca din antichitate mararul surprinde prin bogatia calitatilor sale.

In primul rand, mararul protejeaza contra unor probleme digestive precum indigestia, hipoaciditatea, colitele, gastritele, balonarea, flatulenta, inlatura senzatia de voma si sughitul.

Mestecarea catorva tulpini de marar combate durerile de cap, energizeaza si ajuta in cazurile de astenie nervoasa. Deloc de ignorat este efectul diuretic: stimuleaza activitatea rinichilor, ajuta la prevenirea si combaterea calculozelor si la vindecarea infectiilor renale sau cistitelor, dar si la combaterea celulitei. Datorita proprietatillor diuretice, dar si pentru ca nu contine calorii si da senzatia de satietate, mararul este folosit cu succes in curele de slabire.

Planta minune pentru femei Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul de imbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

Femeile gravide sau cele care alapteaza au un motiv in plus pentru a incerca aceasta planta: sporeste vitalitatea si tonusul general, ajuta la cresterea apetitului, stimuleaza secretia lactica si imbunatateste calitatea laptelui.

In plus, mararul il poate ajuta pe bebelus sa scape de colici.

O suta de grame de marar asigura cantitatea necesara de caroten si jumatatea din necesarul zilnic de vitamina E. Datorita continutului in vitamina C mararul intareste sistemul imunitar, datorita potasiului – normalizeaza presiunea sangelui si datorita fibrelor – reduce nivelul colesterolului.

Mararul contine de asemenea mangan, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru si vitaminele B3, A si E.

Share This Post!

Lasă un răspuns