Mici Secrete

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : La Bucatarie

Pentru a nu se intari, ficatul nu trebuie sarat inainte de a fi fript.

Pentru a inlesni fragezirea unei carni tari, fie de vita, fie de pasare, se poate adauga, la fiert sau la prajit, putin bicarbonat, in proportie de o lingurita la 5 l lichid, sau in sosul din cratita, la 1 kg de carne.

Pentru prajit este bine sa se amestece untura cu ulei in parti egale.

Inainte de a frige in untura peste, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvantate cu o carpa. Numai astfel se vor rumeni frumos.

Supele, sosurile, zarzavaturile capata un gust mai fin daca li se adauga putin unt proaspat, dupa ce au fost luate de pe foc.

Untul se pastreaza mai multa vreme proaspat daca se tine in apa fiarta cu putina sare, bine racita.

Untul putin iute, sau care are vreun iz, recapata gustul bun daca se spala in apa cu putin bicarbonat. De exemplu, pentru 1/2 kg unt se pune intr-un castron 1/2 l de apa si o lingurita rasa de bicarbonat. Se amesteca bine untul cu o lingura de lemn curata, se limpezeste apoi in doua, trei ape reci.

Untul batut spuma se obtine repede daca se taie untul proaspat in bucatele mici intr-un vas care se introduce in alt vas cu apa calda. Cum incepe sa se moaie, fara sa se topeasca, se scoate din vasul cu apa calda, se amesteca si se bate apoi spuma la loc racoros.

Frisca batuta. Inainte de a fi batuta, frisca se tine doua ore la gheata. Se bate pe gheata pana se face spuma, dar nu mai mult, pentru a nu se face unt. Zaharul se pune numai la urma, cand este aproape batuta, in proportie de o lingura la 1/4 kg de frisca.

Frisca batuta cu zahar, intrebuintata la torturi si la prajituri, trebuie bine scursa inainte de a fi folosita, deoarece zerul pe care il lasa strica atat gustul, cat si forma prajiturii.

Zahar vanilat. Intr-un borcan bine inchis se pune zahar pisat si un baton de vanilie. Pe masura ce se intrebuinteaza, se adauga alt zahar in loc. Cand vanilia nu mai da parfum, se inlocuieste cu alta proaspata. In loc de vanilie se poate intrebuinta vanilina.

Dulceata nu se zahariseste daca se sterge marginea tingirii, in timpul fiertului, cu o carpa curata, muiata in apa rece.

Nucile intrebuintate la torturi si prajituri capata un gust placut de alune cand sunt prajite putin in cuptor, inainte de a fi folosite.

Magiunul, marmelada, peltelele se pun calde in borcane. Cand acestea sunt de sticla, se infasoara cu o carpa uda ca sa nu plesneasca.

Praful de copt. Este un praf care face sa creasca aluaturile. Se gaseste in comert.

Fecula este faina extrasa din cartofi. Se intrebuinteaza in cofetarie pentru a lega unele creme si sosuri. Da un gust mult mai fin ca faina de griu. Se vinde in pachete la unele magazine.

Glucoza se intrebuinteaza mult in cofetarie ca adaos pe langa zahar, la prepararea siropului, a serbetului, pentru glazuri etc. Se aseamana cu mierea, fiind transparenta, dar fara culoare, si se gaseste in comert la unele magazine sau la fabricile de bomboane.

Baia de apa este un mod de a fierbe preparatele ce nu trebuie sa vina in contact direct cu caldura masinii. Vasul care contine aceste preparate se introduce in alt vas ceva mai mare, cu apa clocotita.

Apa de var. Pentru a obtine apa limpede de var, se stinge intr-un vas curat 1/4 kg de var cu 2—3 l de apa. Dupa ce varul a fiert, se lasa sa se racoreasca. Varul gros se depune la fund, iar in apa limpede de deasupra se tin fructele pentru dulceata.

Bicarbonatul poate sa inlocuiasca cu succes apa de var; la 2 l de apa se pune o lingura rasa de bicarbonat.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns