Timişoara-primul record mondial în domeniul gastronomiei!

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : National-Culinar

Timişoara se pregăteşte să înregistreze primul record mondial în domeniul gastronomiei! Membrii Asociaţiei Naţionale de Gastronomie vor să intre în Cartea gastronomică a recordurilor cu cea mai mare mâncare cu ciolan afumat. Dacă vor reuşi, demonstraţia gastronomică va fi omologată şi certificată „pe viu” de către International Gastro Show Cooking Entertainment. Oraşul de pe Bega va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni Campionatul internaţional de gătit în aer liber.

Ideea organizării unui campionat internaţional de gătit în aer liber nu este una nouă.Bucătarii membri ai Asociaţiei Naţionale de Gastronomie au anunţat acest eveniment în urmă cu aproape un an. Apărut pe fondul unui vid existent în zona artei culinare, evenimentul îşi propune să aducă în România conceptul de „bucătărie-cultură”. Iar pentru asta la Timişoara se vor aduna echipe din Banat şi din alte regiuni de pe teritoriul României, din Republica Moldova, Israel, Palestina, Iordania, Siria, Franţa şi Irlanda. Toţi se vor întrece în arta gătitului şi vor îmbia timişorenii gurmanzi cu mâncăruri şi arome care mai de care mai gustoase.

Pentru prima dată în istoria gastronomiei est-europene, Gissur Gudmundsson, preşedintele World Association of Chefs Societies (WACS – Asociaţia Mondială a Organizaţiilor de Bucătari), va fi prezent la Timişoara, vizitând ţara noastră la Cupa Banatului. Un alt invitat de seamă va fi office managerul WACS, Ragnar Fridriksson.

„Nu e problema de reţete, cât schimbul cultural. Gătitul e un schimb cultural. Până acum, bucătarii erau închişi în bucătărie, ca într-o cuşcă. Noi venim să-i scoatem afară, să-i arătam lumii, prin această competiţie. Un campionat de gătit în aer liber prin care lumea se poate îndrăgosti de bucătărie. Un inedit mod de a găsi ciudăţenii, specifice fiecărei regiuni. Nu e obligatoriu să ieşi primul. Important este să participi”, declara, în urmă cu ceva timp, cu ocazia unei expoziţii gastronomice, renumitul bucătar italian Antonio Passarelli, stabilit la Timişoara, referitor la Campionatul de gătit în aer liber.

Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, alături de profesoara Cornelia Toma şi o echipă de somelieri, vor realiza pentru publicul timişorean Parada Somelierilor, vor organiza degustări de vinuri şi demonstraţii de sabrare a sticlelor de şampanie.

Pe scena evenimentului vedete de primă mână vor fi şi câştigătorii Trofeului Golden Balkan Chef, Belgrad 2011, maeştrii bucatariMărioara Vârtop, Nicolae Guştere şi Daniel Cheregi, care pregătesc o demonstraţie culinară pentru timişoreni.

Gazda Campionatului internaţional de gătit în aer liber de la Timişoara va fi apreciatul maestru şi showman-ul Antonio Passarelli, care îi va delecta pe cei prezenţi cu umorul său şi cu noi demonstraţii gastronomice.

Campionatul de gătit în aer liber va avea loc în perioada 2-3 iulie 2011, la Stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara.

 

 

Share This Post!

Lasă un răspuns