Oul în alimentaţia noastră

By : | 0 Comments | On : iulie 12, 2011 | Category : Alimentatie

oul

Cu toate stim cat de important este oul in alimentatia noastra. De aceea trebuie sa invatam cum sa verificam prospetimea acestora. Cel mai la indemana este sa examinam aspectul exterior al acestuia. Un ou proaspat are coaja transparenta spre deosebire de cel vechi a carui coaja este mata. Un alt aspect care ne ajuta sa verificam cat de proaspete sunt ouale se refera la compactitatea lor. Atunci cand este clatinat un ou vechi produce senzatia de deplasare de lichid in interior. Cand va apucati de gatit este indicat sa spargeti ouale intr-un vas separat pentru a constata daca ele sunt proaspete sau nu. Cand este spart un ou proaspat, galbenusul ramane compact, iar albusul se tine de galbenus, in timp ce la un ou vechi galbenusul se imprastie, iar albusul se desparte de galbenus.

Pentru a putea a conserva cat mai bine ouale este bine sa le pastrati la frigider. Daca insa aveti foarte multe si vreti ca ele sa-si mentina prospetimea un timp cat mai indelungat, trbuie sa le ungeti cu ulei pe toata suprafata si sa le infasurati cu hartie. Astfel porii vor fi inchisi iar pierderea de apa din albus si galbenus va fi foarte mica.

Atunci cand vrem sa preparam oua fierte, pentru a nu avea surpriza neplacuta sa se sparga in timpul fierberii este recomandat sa se adauge in prealabil o cantitate mica de otet sau sare. (sarea si otetul favorizeaza coagularea albusului)

Pentru a prepara oua moi, cleioase, sau tari se poate proceda in mai multe moduri.
Se da apa in clocot, se pun ouale, se acopera vasul si se opreste focul. Se lasa ouale in apa fiarta mai mult sau mai putin dupa cum vrem sa iasa, mai moi sau mai tari:
6-8 minute pentru oua moi
10 minute pentru oua cleiose
15 minute pentru oua tari

Se aduce apa la punctul de fierbere se pun ouale si se lasa se sa fiarba:
4 minute pentru oua moi
6 minute pentru oua cleiose
10 minute pentru oua tari

Pentru desprinderea cu usurinta a cojii in special pentru ouale preparate tari, se recomnada ca cestea sa fie tinute cateva minute sub jet de apa rece.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns