Pop-corn si pufuleti: junk-food sau nu?

By : | 0 Comments | On : iulie 11, 2011 | Category : Noutati culinare

popcorn

Putina lume stie sa traga o linie corecta de demarcare intre junk food, fast food si healthy food. Asta nu doar pentru ca delimitarea presupune anumite cunostinte, ci in primul rand pentru ca este incorect sa scoatem un aliment dintr-un context si sa incepem sa-l judecam. Din exact acelasi motiv, nutritionismul, o abordare care reduce alimentul la componentele sale, ignorand ansamblul, este pe buna dreptate contestat de lumea medicala, desi adorat de industria alimentara.

De curand, autoritatile din Romania au esuat in a defini fast-foodul, din simplul motiv ca disponibilitatea rapida a alimentelor nu inseamna obligatoriu si ca ele sunt rele sau toxice sau nesanatoase. La fel de « fast-food » ar putea fi si o salata, si un Big Mac, si un sandwich, si o « saorma » (ca o paranteza, prezenta peste tot, dar absenta din DEX). Dar de ce ar fi saorma rea, doar pentru ca se fabrica rapid ? sau de ce ar fi mai buna o costita de porc mai indelung elaborata ?…

Dar ce este junk-foodul ? Aici definitiile sunt mai clare, si mai usor acceptate. Mai degraba calitatea proasta (junk) decat viteza de preparare (fast) poate fi utilizata drept criteriu. Iar definirea unei calitati proaste a alimentului este mai la indemana : continut mic de substante utile organismului, sau continut mare de substante potential nocive (aici atentia se orienteaza in primul rand spre aditivi), sau continut mare de calorii per 100 grame, dar fara acoperire in substante utile etc. Acesta este un alt subiect, mai potrivit pentru o dezbatere stiintifica decat viteza de preparare…

Trecand peste aceste definitii, ce vor fi discutate mai pe larg pe nutritionistcluj.ro in editorialele viitoare, este de bun simt sa ne intrebam daca floricelele si pufuletii (alese special pentru acest articol) sunt sau nu junk food. Fast sunt cu siguranta, desi nimeni nu le considera « Fast-food »…

Floricelele de porumb (pop-corn), in mod normal, nu ar avea de ce sa fie junk-food. In mod normal inseamna : boabe de porumb expandate sub actiune termica, cu un minim adaus de ulei, prajit o singura data. Cu toate acestea, in comert gasim cel putin 3 forme de pop-corn. Una din ele se apropie cel mai mult de prepararea la domiciliu, cea « normala », si reprezinta forma cea mai sanatoasa din cele 3 variante : floricelele « de cinematograf ». A doua varianta este reprezentata de floricelele la punga, care contin, in plus fata de prepararea clasica, aditivi (un alt subiect de dezbatere, extrem de actuala). Iar a treia varianta sunt floricelele pentru microunde (microwave popcorn), a caror calitate este discutabila, prin prisma prezentei unor substante recunoscute ca nocive, nu doar la animale de laborator (acidul perfluorooctanoic), ci si la persoane care au consumat cantitati mari (diacetil, o substanta a carei prezenta a fost legata de bronsiolita obliteranta, si care a fost exclusa din « reteta » anumitor branduri de « microwave pop-corn »). Despre grasimile supraadaugate s-au formulat alte rezerve, in mod particular legat de ponderea grasimilor polinesaturate forma trans (« untul artificial » folosit in pungile pentru microunde). Anumite preparate din Statele Unite pot contine, conform HealthCastle (partener oficial al MyPyramid.gov), chiar si 5 grame de grasimi trans la o jumatate de punga (comparativ cu limita maxima de 2 grame/zi stabilita in recomandarile FDA, care sunt si cele mai permisive cu privire la consumul de grasimi trans). (detalii in articolul Trans fat in packaged foods). Asadar, desi in forma originala floricelele de porumb ar putea fi incluse la « cereale integrale », modalitatea de preparare, mai precis aditivarea, le poate transforma, intr-adevar, in junk-food. Pufuletii sunt, la randul lor, o versiune industriala de aliment din porumb, la fel de greu incadrabila la prima vedere. Si, de multe ori, derutanta pentru cei preocupati de nutritie, macar din faptul ca exista si cure de slabire, si cure de ingrasare cu pufuleti. Explicatia este, in realitate, simpla. Pufuletii pot fi utilizati atat la slabire cat si la ingrasare din simplul motiv ca nu pufuletii ingrasa sau slabesc, ci ansamblul alimentatiei. La un regim de 800 de kilocalorii care contine pufuleti, oricine va slabi, la fel cum, la un regim de 3000 de kilocalorii care contine pufuleti, foarte multa lume se va ingrasa. Revenind la calitatea sau nu de « junk-food », pufuletii sunt mai putin citati la « junk food » din simplul motiv ca, in preparatele din comert, in general, se utilizeaza mai putini aditivi, iar grasimile din interior sunt, simplu, ulei vegetal (nehidrogenat). Pe de alta parte, exista si pufuleti mai putin sau mai mult aditivati, in functie de gustul pe care si-l doresc producatorii. Probabil ca pufuletii simpli sunt destul de « romanesti », chiar daca formatul de pufuleti este utilizat des si in strainatate, dar avand in general alte denumiri, in functie de ingrediente: branza (cheese puffs), arahide etc.

In loc de concluziepufuletii au putine motive sa fie numiti junk-food. Ceea ce nu are nicio legatura cu faptul ca pot slabi sau ingrasa sau acela ca pot fi mai mult sau mai putin sanatosi in functie de substantele adaugate la preparare. Raspunsul pentru floricele este si mai complicat : da si nu. Da, atunci cand nu ele, boabele de porumb, ci adausurile sunt discutabile, si nu, atunci cand prepararea cuprinde adausuri putine si sigure.

Autor : dr. Adrian Copcea, copyright www.NutritionistCluj.ro Publicat : 29.01.2011

 

 

Share This Post!

Lasă un răspuns