Potasiul in alimentatie

By : | 0 Comments | On : iulie 8, 2011 | Category : Vitamine si Minerale

Potasiul in organism are un rol fundamental, fiind unul dintre mineralele indispensabile. De ce avem nevoie de potasiu in organism? Pentru ca acesta intervine in toate procesele metabolice si este esential pentru buna activitate a muschiului cardiac, dar si in procesele cerebrale.

Potasiul in organism este un mineral esential, alaturi de sodiu si calciu. Se poate spune ca este un partener perfect cu sodiul si mentine echilibrului acido-bazic al fluidelor in organism si in interiorul celulelor. Sporeste diureza si intervine in procesul de eliminare a sodiului, mereu in exces in organism. Potasiul intervine, in foarte mare masura, in buna functionare a glandelor suprarenale si in eliminarea toxinelor, fiind cel care intervine in reglarea echilibrului apei in organism.

O regula de baza spune ca pentru o unitate de sodiu asimilata prin alimentatie trebuie sa aduci un aport de doua unitati de potasiu, raportul normal intre potasiu si sodiu este de 2/1, raport care trebuie sa se mentina constant.

Aportul scazut de potasiu poate avea un impact negativ asupra organismul si o persoana care se afla in aceasta situatie trebuie sa ia masuri pentru ca acesta este o componenta-cheie a celulelor corpului, care raspund de miscarile cardiovasculare, de trimiterea semnalelor nervoase sau de digestie.

Muschii inimii au nevoie de potasiu pentru a mentine ritmul normal al batailor inimii. Lipsa potasiului poate fi de vina pentru un ritm cardiac neregulat, ceea ce creste probabilitatea unui stop cardiac, scrie Buzzle.

Potasiul este un electrolit necesar contractiilor musculare, iar in lipsa sa muschii nu se contracta corespunzator, ceea ce ne poate face sa ne simtim slabiti si obositi. De asemenea, crampele musculare pot sa apara tot ca urmera unui aport insuficient de potasiu. Acesta regleaza nivelul lichidului din tractul digestiv, iar in lipsa sa o persoana poate suferi de constipatie, dureri abdominale si balonare.

Necesarul zilnic de potasiu in organism este de 2.000 – 3.000 mg pe zi, iar aceasta cantitate se gaseste intr-un bol mare cu salata verde, intr-o portie de spanac, in doua banane sau intr-o mana de nuci, de exemplu.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns