Ramekin

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Ustensile

ramekin_blue

Ramekin (sau ramequin) este un vas cilindric, cu rezistență termică,  în care se gătește și se servește o singură porție. Vasul ramekin este din ceramică, porțelan sau sticlă și este folosit mai ales pentru prepararea mâncărurilor ce se pretează la a fi servite în porții individuale: sufleuri, mousse, budincă, crème brûlée.
Vasele ramekin se vând, de obicei, la set și au culori și mărimi variabile (între 50 și 250 ml capacitate). Cele mai cunoscute vase ramekin sunt rotunde, de culoare alb-închis, cu peretele exterior ondulat și cu marginea de sus curbată ușor în afară. Există și variante decorative în formă de inimă, ovale sau pătrate cu colțuri rotunjite.
Avantajul acestui vas este că deserturile sau mâncărurile gătite în el beneficiază de distribuirea uniformă a căldurii, iar textura se coace uniform și devine pufoasă. Mai mult, marginea curbată despre exterior permite aluatului să crească frumos, în afară.
Există și rețete ce se prepară în vase ramekin, dar unde poate fi specificat că vasele se bagă la cuptor într-o tavă cu apă pentru a permite aluatului să rămână și mai pufos.
Vasele ramekin pot fi folosite și ca vase pentru servit. Puteți servi în ele sosuri ca pesto, humus, maioneza, pate-uri, sau dressinguri pentru salate.
Originea numelui de ramekin nu este pe deplin elucidată: se presupune că provine fie din cuvântul olandez pentru “toast”, fie din cuvântul german pentru “cremă mică”.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns