Robotul de Bucatarie

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Ustensile

Daca doriti sa fiti foarte bine echipata pentru toate activitatile pe care le presupunea munca in bucatarie, daca doriti sa obtineti rezultate excelente in pregatirea mancarurilor preferate atunci solutia perfecta pentru dumneavoastra este un robot de bucatarie. Acesta indeplineste functiile mai multor ustensile separte cum ar fi razatoare, masina de tocat sau mixer, storcator de fructe etc. Asa ca in loc sa aveti cel putin patru-cinci aparate diferite puteti avea unul singur multifunctional care nu ocupa mult loc si nu necesita prea multa intretinere.Exista mai multe tipuri de roboti de bucatarie, unii sunt utilizati exclusiv cu mana, aparatul principal fiind electric si cu capete interschimbabile adica puteti atasa diferite ustensile in functie de ceea ce doriti sa faceti, sa mixati, sa tocati sau sa pasati. In general acest tip de robot are ca accesorii si un vas sau mai multe, cu precadere inalte si din plastic transparent. Capacitatea lor nu este foarte mare de aceea veti fi nevoiti sa repetati operatiunea respectiva pana obtineti cantitatea dorita. Nu au functia de stoarcere si de razuire. Acest tip de robot poate fi comercializat cu sume intre 100 si 200 ron.

Un alt tip de robot de bucatarie este cel cu mixer atasat, perfect pentru aluaturi, mixare, pasare. De asemenea nu are functiile de stoarcere, tocare si razuire. Daca doriti un robot de bucatarie complet si performant atunci trebuie sa va orientati catre unul de firma si mai ales care sa contiuna toate functiile de mixare, tocare a carnii, framantare sau amestecare a aluaturilor,emulsionare sau batere a cremelor, taiere si razuire a legumelor, stoarcere a citricelor. Modelele mai avansate si mai scumpe sunt prevazute si cu masina de tocat carne. Unele modele au butoane electronice gen touch screen sau buton care se roteste in sensul acelor de ceasornic. Aproape toate au si functia de puls sau functionare intermitenta. Vitezele sunt in general doua. Alaturi de fiecare buton aveti o poza cu alimentele care pot fi prelucrate si mai ales viteza optima. Evident ca la un astfel de robot exista multe accesorii de genul cutitelor, castroanelor de diferite marimi, din plastic special, capace din plastic cu tub de umplere de diferite marimi, discurile speciale pentru emulsionare fiind din plastic si pentru tocare si taiere fiind din metal, sita de plastic pentru citrice. Sistemele de taiere sunt asezate intr-un suport special. Pentru creme exista spatula de plastic. Daca in sine robotul nu ocupa foarte mult loc, in schimb toate accesoriile vor trebui depozitate in apropiere si pastrate in conditii bune.


In general urmati cu atentie toate instructiunile de montare si utilizare continute de manualul de utilizare. Spalati intotdeauna inainte de prima utilizare toate accesoriile in solutie de apa calda si sapun dupa care clatiti bine si uscati. Repetati aceasta operatiune dupa fiecare folosire a accesoriilor. In general exista un vas pentru tocat, emulsionat si razuit, un vas pentru stoarcerea citricelor si un vas mai inalt pentru mixare si omogenizare fina, perfect pentru lichide. De asemenea fiecare castron sau vas are o capacitate maxima care este in functie de model intre 500g si 1500g.
Initial s-ar putea sa va ia ceva timp pana va veti lamuri pe deplin cum se monteaza un astfel de robot, dar daca urmati cu grija instructiunile veti reusi din prima. Pe piata romaneasca preturile pentru un robot de bucatarie complet variaza intre 350ron si 700ron in functie de firma si de accesoriile pe care le are. Un astfel de robot este ideal pentru pregatirea rapida si igienica a mancarii pentru copii. Nu mai trebuie sa reamintim sa nu lasati la indemana copiilor un astfel de aparat. În Europa şi Asia însă, funcţiile şi utilitatea robotului de bucătărie s-au extins, adaptările ulterioare încercând să rezolve toate încercările unei bucătării complexe. Astfel, mixerului i s-au adăugat discuri de răzuit şi feliat, lame de tocat şi frământat, blenderul, tocătorul de carne, dispozitivul de stors citrice, storcătorul de fructe, etc. Practic, cu un robot complex de bucătărie ar trebui să rezolve toate sarcinile unei bucătării moderne, cu uşurinţă şi în siguranţă. Nu e de mirare aşadar că toţi producătorii serioşi de echipamente electrocasnice oferă măcar un model de robot de bucătărie. Pe care însă să-l alegeți?


Când achiziţionaţi un robot de bucătărie ar trebui să fiţi atenţi la câteva aspecte:
Alegeţi robotul potrivit în funcţie de scopul dumneavoastră. Nu cumpăraţi un robot cu extrem de multe utilităţi doar pentru că s-ar  putea să le folosiţi cândva. De exemplu, dacă vă cumpăraţi carnea gata tocată şi nu intenţionaţi să faceţi cârnaţi de casă, maşina de tocat s-ar putea dovedi inutilă. Cumpăraţi în primul rând un robot pe care să-l utilizaţi în activităţile cotidiene.
Alegeţi puterea potrivită. Când alegeţi un robot de bucătărie nu vă lăsaţi copleşiţi de multitudinea accesoriilor. Dacă este dotat cu un motor slab, toate aceesoriile se vor dovedi inutile.  Un robot de bucătărie ar trebui să aibă un motor de minim 800 W.
Alegeţi siguranţa. Când achiziţionaţi un robot de bucătărie gândiţi-vă la uşurinţa cu care îl puteţi utiliza, spăla şi folosi în siguranţă. Companiile serioase au introdus sisteme de securitate care blochează utilizarea roboţilor de bucătărie atunci când recipienţii sunt deschişi.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns