Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

By : | 0 Comments | On : iulie 1, 2011 | Category : Condimente si Plante Aromate

Rozmarinul este o specie de plante lemnoase, perene, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Se întrebuințează în medicină și în industria parfumurilor. Este originar din regiunile mediteraneene și din Uruguay.

Există specii de rozmarin care cresc pe verticală, atingând 1,5 metri înălțime și specii târâtoare. Lungimea frunzelor este de 2-4 cm, iar lățimea de 2-5 mm, având culoarea verde în partea superioară și culoarea albă în partea inferioară, cu perișori scurți, deși și lânoși. Florile au culori variabile: alb, roz, roșu închis sau albastru.

Ce se foloseste din rozmarin?

Se folosesc frunzele, tulpinile si varfurile florale. Se recomanda recoltarea la inceputul infloririi.

Rozmarinul – utilizare

Infuzie de varfuri florale: se fierbi intr-un litru de apa 2-3 linguri de rozmarin. Se lasa sa infuzeze 5 minute.

Decoct: se fierbe 5 minute o mana mica de rozmarin intr-un litru de apa.

Macerat de varfuri florale: se fierbe o mana la un litru de apa. Apoi se pune pentru 2 ore la soare pentru a se limpezi.

La ce foloseste rozmarinul?

1.Tonifiant

Rozmarinul previne scaderile bruste de oboseala si este un bun stimulent pentru memorie. Se recomanda studentilor in perioada de sesiune. De asemenea ceaiul de rozmarin este un sanatos inlocuitor al cafelei.

Pentru cei ce sufera de artrita se recomanda bai cu adaous de infuzie de rozmarin amestecat cu salvie.

2. Calmant

Se recomanda in tratamentele de combatere a nervozitatii cure de 10 zile cu 2 cesti de ceai de rozmarin pe zi.

Pentru a combate insomnia si a imbunatati calitatea somnului beti o ceasca de ceai de rozmarin inainte de culcare.

3. Digestiv

In Provence traditia impune servirea unei cesti de ceai de rozmarin dupa mesele festive. Planta ajuta digestia, si stimuleaza functiile hepatice. Astfel se recomanda in tratarea tulburarilor digestive minore, precum si a durerilor de cap. Pentru a stimula functiile biliare se bea o ceasca de decoct dimineata pe stomacul gol.

4. Antitusiv

Datorita parfumului sau, elibereaza nasul si bronhiile, de aceea este recomandat pentru calmarea acceselor de tuse si a crizelor de astm.

5. Antiseptic

Decoctul de rozmarin este ideal pentru tratarea micilor probleme ale pielii.

Utilizari culinare : Rozmarinul este un condiment popular in multe tari occidentale, dar mai ales in tarile din bazinul Mediteranei (Italia si Franta), si mai putin in Grecia si Spania. Rozmarinul poate fi folosit si pentru a aromatiza otetul.

Rozmarinul nu-si pierde aroma prin fierbere indelungata, ca multe alte verdeturi aromate. Frunzele proaspete au un parfum mai pur, si prin urmare sunt preferate atunci cand sunt disponibile. Rozmarinul se foloseste pentru peste, carne (mai ales de pui), dar si pentru legume. Este recomandat pentru cartofi si este extrem de compatibil cu legumele prajite in ulei de masline (vinete, dovlecei, rosii), asa cum se prepara frecvent in tarile mediteraneene.

In bucataria italieneasca carnea de oaie nu este aproape niciodata gatita fara rozmarin; de asemenea, foarte indragita este carnea de pui fripta pe gratar, in crengute de rozmarin. Un efect asemanator se poate obtine daca se presara frunze de rozmarin pe carbunii incinsi in timpul prajirii.

Rozmarinul este una din ierburile care au mai multa putere uscate decat proaspete (ca si cimbrul de cultura si oregano). Rozmarinul uscat este una din cele mai poternice mirodenii si nu trebuie folosit in exces, pentru ca poate da un miros prea “parfumat”. Prin contrast, frunzele proaspete de rozmarin permit mai multa libertate. Multi bucatari, mai ales cei influentati de bucataria mediteraneana, considera rozmarinul proaspat superior celui uscat, si-l folosesc de cate ori este posibil.

Share This Post!

Lasă un răspuns