Sarea si dereglarile hormonale

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Alimentatie

sarea

Majoritatea populatiei Romaniei consuma sare iodata dar la ora actuala sisarea bruta neiodata, luata la punga de cateva kilograme are introdus in ea un aditiv si anume E-536 – ferocianura de potasiu, ca agent antiaglomerant.

Iodarea este un atentat la sanatatea romanilor, mai ales dupa  ce s-a introdus H.G.568 din 2002 conform careia este permisa ”iodarea universala a sarii destinate consumului uman hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara”. Dupa introducerea acestei H.G., numarul hipertiroidiilor a crescut, iar numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat.

Printre pericolele care afecteaza sanatatea organismului nostru in urma consumarii E-urilor “suspecte” putem mentiona: dereglarile hormonaletulburarile hepatice si cele hepato-biliare,tulburari ale tubului digestivbolile intestinale si cele ale ficatuluialergiiletulburarile nervoasesi cresterea nivelului de colesterol, etc.

Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod).

La gravide, administrarea iodului poate produce gusa sau hipotiroidie copilului. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica cat si in cea sporadica, poate determina dezvoltarea tireototoxicozei (iod – basedow), o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune.

Bibliografie Recomandata

Harrison, Principiile Medicinei Interne, Editura Teora, 1999;
A.C.Guzton, Fiziologie umana si mecanismele bolilor, Editura Medicala;
Ed.V.Gomer, Totul despre tiroida, editura Polinard, Bucuresti 1999.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns