Sarmaluta delicioasa dintr-o varza sanatoasa

By : | 0 Comments | On : august 17, 2011 | Category : Retete Diverse

alt fel de sarmalute

Cine spune ca nu ii plac sarmalele inseamna ca nu a apucat sa guste din cele facute de mama mea. Atat de delicioase, aburinde, calde, asezonate cu putina smantana rece, sarmalutele facute de mama mea sunt extraordinare. Intotdeauna cand vrea sa faca sarmale este un motiv de bucurie pentru stomacelul meu, ce-i drept destul de pretentios, care se zbate sa elimine toate “shawoarmele” nesanatoase si sa faca loc sarmalutelor gustoase si sanatoase. Am stat si-am urmarit-o pe furis cum le pregateste si am furat urmatoarele trucuri:

- Se amesteca carnea tocata cu painea inmuiata in lapte si stoarsa, ceapa prajita in unt, oul, verdeata, sarea si piperul;
– Se umplu cu carne foile de varza oparite cu bors si se ruleaza;
– Restul de varza se toaca fideluta si se pune strat pe fundul unei cratiti unse cu untura si unt;
– Se aseaza felii de rosii, bucati de ardei gras, felii de muschi afumat, piper boabe si cimbru;
– Se aseaza straturi de sarmale, se acopera cu un strat de varza, feliute de slanina si felii de rosii;
– Se prepara un sos din bulion, bors, zeama de carne, lapte si vin alb, se toarna peste sarmale si se da la cuptor.

Dupa atatea bunatati impletite pentru a obtine delicioasele sarmalute sunt convinsa ca ma credeti ca mama mea stie sa faca sarmale ca o adevarata moldoveanca. Insa, singurul truc folosit de mama mea care schimba tot gustul sarmalutelor este ca la sfarsit, cand sunt scoase de pe foc, presara un varf de lingura cu praf de dragoste tinut in borcan. Cu cat e mai vechi, cu atat mai bun … La fel ca vinul.
Pofta buna!

Share This Post!

Lasă un răspuns