Sedentarismul creste riscul de deces

By : | 0 Comments | On : iulie 9, 2011 | Category : Sanatate

Atentie, corporatisti si voi toti cei care stati mai mult de sase ore pe scaun, la birou. Sedentarismul creste riscul de deces. Este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Societatea Americana de Oncologie.

Se refera la faptul de a fi sedentar, lipsit de activitate. sedentarismul este un factor de risc care conduce la aparitia mai multor afectiuni. Cu toate ca din punct de vedere medical este indicat sa evitam obiceiurile sedendare (statul excesiv la calculator, televizor etc), la ora actuala tot mai multe locuri de munca sunt caracaterizate prin lipsa activitatii fizice. Mai mult, viata moderna incurajeaza sedentarismul prin incurajarea unei vieti confortabila, fara prea multe solicitari fizice.

Afectiuni provocate si/sau agravate de sedentarism: boli cardiovasculare, tulburari metabolice, obezitate, deviatii ale coloanei vertebrale, anxietate etc.

Specialistii avertizeaza ca riscul este crescut chiar si in randul celor care fac sport, dupa 8 ore de lancezit pe scaun.

Studiul arata ca femeile sunt mai afectate de sedentarism decat barbatii. In timp ce barbatii prezinta un risc cu 18% mai mare de deces prematur, femeile care stau pe scaun peste sase ore pe zi, sunt expuse unui risc cu 37 % mai ridicat.

In cazul in care stati toata ziua jos si nici nu faceti miscare dupa job, riscul de deces prematur este si mai mare. Studiul arata ca femeile care stau peste sase ore pe scaun si sunt sedentare sunt expuse acestui risc cu 94% mai mare fata de cele care stau cat mai putin pe scaun si fac multe exercitii fizice.

Stim ca toti ar trebui sa facem exercitii fizice si sa urmam o dieta adecvata pentru a ne mentine sanatosi. Cu toate acestea, rareori facem aceste lucruri. Preferam stilul de viata sedentar deoarece nu ne obliga sa facem prea multe lucruri. Este mai placut sa petrecem timpul in fata televizorului sau a computerului si, de parca nu era suficient, rontaim si servim fel si fel de gustari, care numai sanatoase nu sunt.
Tehnologia moderna ne-a usurat viata: nu trebuie sa ne deplasam prea mult ca sa discutam cu o persoana, trebuie doar sa o contactam, nu trebuie sa muncim prea mult, pentru ca utilajele sau computerele o fac in locul nostru. Nici macar nu trebuie sa obtinem mancarea prin modalitati naturale, pentru ca putem comanda sau putem consuma hrana deja procesata. Aceasta este o problema a societatii moderne, intalnita nu doar la adulti ci si la copii.

Ce este stilul de viata sedentar?
Stilul de viata sedentar este un mod de viata in care o persoana nu se angajeaza in suficiente activitati fizice care ar face parte dintr-un stil de viata sanatos. Acesta este caracterizat de perioade prelungite de repaus, indiferent ca este vorba despre vizionarea unor emisiuni, tv, computer sau orice altceva. Oamenii care au un stil de viata sedentar, nu acorda aproape deloc importanta activitatii fizice. Potrivit unui studiu recent, stilul de viata sedentar este mult mai periculos pentru sanatate chiar decat fumatul.

Statul pe scaun pericliteaza coloana vertebrala. De asemenea, afectate sunt si masa musculara si articulatiile. Sa nu mai vorbim despre obezitatea inerenta.

Statisticele spun ca, in Romania, ar exista peste 4,5 milioane de obezi. Se pare ca uitam ca sedentarismul creste riscul de deces. Nu imi explic cum altfel continuam sa ne complacem in situatia asta.

Poate ne ajuta sa stim ca 75% din bolile de care sufera azi oamenii sunt cauzate de kg in plus. E timpul pentru o schimbare. Puneti accent pe miscare, sport, activitatea in aer liber, si mers pe jos. Depinde de noi sa inlaturamsedentarismul care creste riscul de deces.

 

 

Share This Post!

Lasă un răspuns