Teiul

By : | 0 Comments | On : iulie 6, 2011 | Category : Plante Medicinale

Teiul-florile

Teiul, sau Tilia, este genul ce cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate a emisferei nordice, în Asia (unde majoritatea diversității speciilor este găsită), Europa și estul Americii de Nord. Speciile de Tilia constau în copaci foioși, ajungând de la 20 la 40 m înălțime, cu frunze străbătute de nervuri și anvergura de 6-20 cm și flori cu sămânță dicotiledonată. Numărul exact de specii este incert deoarece multe dintre ele hibridizează spontan, atât în sălbăticie cât și cultivate.

Frunze
Frunzele sunt lung-pețiolate, rotunde, ascuțite la vârf, iar pe fața inferioară se observă nervuri proeminente. teiul este un arbore cu flori

Florile
Florile, în număr de 2–10 pe ram, uneori și mai multe, sunt alb-gălbui, plăcut mirositoare, așezate pe un peduncul comun, concrescut aproape pe jumătatea lungimii lui, cu o bractee lungă în formă de limbă, de culoare verde-galbuie. Fiecare floare este formată din 5 sepale care cad în momentul înfloririi, 5 petale, numeroase stamine și un ovar globulos. Sunt des folosite la prepararea infuziilor de ceai.

Fructul este o nucă de formă sferică sau ovală de dimensiuni mici. Este răspândit prin pădurile din regiunile deluroase până aproape de zona muntoasă.Actiune farmacologica: neurosedativ, antispastic si hipnotic, fluidificarea secretiilor bronhice si calmarea tusei, fluidificarea sangelui.

Recomandari: stari de nervozitate, de agitatie provocate de surmenajul intelectual, insomnii, bronsite, stari gripale, raceli, febra musculara, dureri renale, afectiuni bucale si cearcane.

Mod de administrare:- infuzie (ceai de tei) 1-2 lingurite la cana, 2-3 cani pe zi dintre care una cu 30 de min. inainte de culcare (Atentie! la barbati, consumul in excces poate cauza sau agrava impotenta)- comprese caldute cu infuzie, tinute 10-15 min. pe ochi- intra in forumula ceaiurilor: calmant, sedativ, pectoral si sudofiric.

Share This Post!

Lasă un răspuns