Țelina (Apium graveolens)

By : | 0 Comments | On : iulie 1, 2011 | Category : Legume, Plante Medicinale

Telina este o plantă din familia apiaceae. Poate atinge o înălțime de până la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei având culoarea albă. Fructul său este achenă. Poate rezista până la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de înflorire este la începutul toamnei. Este o plantă hidrofilă.

Utilizări

Țelina este folosită în întregime ca legumă, fiind consumată atât radăcina cât și tulpina.

În țările cu climă temperată, țelina este crescută și pentru semințe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului și farmaceutică. Semințele se pot folosi și pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de țelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri (notabilă este contribuția la cocktail-ul Bloody Mary).

Medicină

Seminţe de ţelină

Folosirea semințelor de țelină ca medicament este descrisă Aulus Cornelius Celsus.[1] Extractul din semințe se folosește mai ales în tratamentul afecțiunilor inflamatorii. Întreaga plantă este folosită pentru stimulare și pentru valoarea sa nutritivă; poate fi lichefiată, zeama fiind folosită în inflamațiile aparatului urinar, pentru artitele reumatice, pentru condițiile fizice slabe sau pentru epuizarea nervoasă.

Semințele, recoltate după ce planta înflorește, sunt baza pentru un extract homeopatic folosit ca diuretic. Se crede că poate ajuta la eliminarea toxinelor din corp, deci sunt bune în special pentru gută și artite. Sunt folosite și ca stimulent digestiv ușor. Rădăcina și fructele sunt folosite etnomedical pentru a trata anxietatea ușoară și agitația, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, și ca un vermifug((Substanță care distruge viermii intestinali).

Reacții alergice

Deși mulți oameni consumă cu plăcere mâncarea preparată cu țelină, o mică parte pot avea reacții alergice severe. Pentru aceste persoane, contactul cu țelina poate fi fatal, întrând în șoc anafilactic.[2] O reacție alergică poate fi pornită consumând produse preparate cu mașini care mai devreme au procesat țelină. În contrast cu alergia provocată de arahide, cea mai răspândită în S.U.A., alergia provocată de țelină este cel mai predominantă în Europa

Descrierea condimentului : Toate partile plantei sunt foarte aromate. Tulpinile sunt de culoare verde-deschisa si au suprafata lucioasa.

Radacina de telina este alba, tare, de forma rotunjita si de diverse dimensiuni, de la cea a unei mingi de tenis, pana la cea a unei mingi de fotbal. Ca si frunzele, radacina are o aroma puternica si foarte placuta, dar este folosita ca leguma.

Telina nu are un gust deosebit, punctul ei forte este aroma caracteristica, cu totul deosebita.

Pregatire si depozitare : Prospetimea frunzelor de telina se poate testa frecandu-le usurel intre degete. Daca se aude un sunet ca un scartait, telina este proaspata. In caz contrar, mai bine o ocoliti.

Radacinile trebuie sa fie tari si grele, pentru dimensiunea lor. Daca tulpinile mai sunt atasate de ele, ar trebui sa arate proaspete si nu pleostite. Radacinile de dimensiune medie, cat sa incapa bine in pumnul unui barbat, sunt cele mai bune.

Este extrem de important ca telina sa fie foarte bine spalata, pentru indepartarea nisipului si prafului.

Pentru depozitare taiati baza tulpinilor si indepartati orice frunza strivita, sau alterata in vreun fel. Curatati-o si introduceti-o intr-un saculet de plastic, care trebuie tinut in frigider; se poate pastra astfel cca. doua saptamani. Aveti grija sa tineti frunzele de telina astfel incat sa nu se lipeasca de peretii frigiderului, caci ingheata usor. Daca este congelata, la dezghetare telina va avea tulpini pleostite, iar frunzele vor fi apoase.

Utilizari culinare : Telina este cunoscuta in zona Mediteranei de milenii. Homer o mentioneaza in poemele sale epice si era considerata o planta sfanta in perioada clasica a Greciei. Este mai putin cunoscut faptul ca frunzele sale impodobeau crestetul invingatorilor jocurilor din Nemeea, similar cu modul in care frunzele de dafin erau folosite pentru a incununa cistigatorii jocurilor Pythiene.

Jocurile Nemeene aveau loc o data la doi ani, incepand cu anul 573 i.Ch., in micul oras Nemeea, din sudul Greciei (in peninsula Pelopones) unde, conform legendei, marele erou Herakles (Hercule), fiul lui Zeus, a indeplinit prima dintre cele 12 munci ale sale, punand capat zilelor Leului din Nemeea.

Romanii pretuiau telina mai mult pentru calitatile ei culinare decat pentru cele religioase. Totusi, si ei au pastrat multe superstitii legate de numele ei: planta era folosita pentru a atrage ghinionul asupra cuiva si era asociata cu moartea si lumea subpamanteana.

Astazi telina este o planta populara in Europa; frunzele sunt tocate si folosite similar patrunjelului, dar mai adesea se pun in supe si sosuri pentru a imbunatati aroma si gustul.

Radacina de telina, in combinatie cu frunzele de dafin, radacina de patrunjel si frunzele de leustean, este adesea folosita si ea in bucatarie. Radacina mai poate fi utilizata si ca leguma.

Telina joaca un rol important si in bucataria creola din New Orleans, unde tulpinile apar frecvent in mancaruri.

Fructele de telina (cunoscute ca seminte) au o aroma similara, dar mai puternica. Ele pot fi macinate si amestecate cu sare. Fructele sunt putin mai amare, ceea ce le limiteaza utilizarile, dar chiar si asa, sunt un adaus pretios in mancarurile cu legume.

Share This Post!

Lasă un răspuns