Vasele de bucatarie

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Ustensile

tipuri de vase

Rafturile magazinelor sunt pline cu tot felul de vase de bucatarie: oale, tigai, tavi de diferite culori, dimensiuni si, cel mai important, de diferite materiale. Pentru a va veni in ajutor atunci cand alegeti sa cumparati vase de bucatarie, am adunat cateva avantaje si dezavantaje ale principalelor materiale din care sunt fabricate acestea.

Vase din teflon

Teflonul e un brand al firmei DuPont asociat unui material non-adeziv ce se numeste de fapt politetrafluoretilena, adica PTFE. Multe companii produc vase din acelasi material, insa sub alte nume. In Romania insa, s-a impamantenit acest termen, fiind asociat cu tigaile confectionate din materialul mai sus amintit. Vasele din politetrafluoretilena (PTFE) sau teflon prezinta urmatoarele caracteristici:

Avantaje:

* Fiind antiadezive pot fi folosite in special la prepararea oualor si a mancarurilor cu peste, la o temperatura medie.
* Sunt decente la pret, usor de folosit si, mai ales, usor de curatat (asigurati-va ca nu folositi produse de curatat abrazive).

Dezavantaje:
* Health Canada a atras atentia ca vasele din teflon constituie un risc pentru sanatate atunci cand sunt incalzite peste 350 grade Celsius/ 650 grade Fahrenheit.
* Unele cercetari sustin ca substantele chimice folosite in fabricarea tigailor din teflon este cancerigen, insa majoritatea studiilor efectuate pe aceasta tema s-au dovedit neconcludente.

Vase din inox
Inoxul este un material cu proprietati inoxidabile, foarte apreciat in bucatarii.

Avantaje:
* Inoxul in sine nu e un foarte bun conductor de caldura, de aceea este, de regula, suflat peste o baza de aluminiu sau cupru. Asociat cu unul dintre aceste metale, inoxul este una din cele mai bune optiuni disponibile actualmente pe piata si poate fi folosit pentru orice metoda de a gati.
* Inoxul nu este reactiv la acizii din mancaruri, prin urmare nu le va altera aroma.
* Inoxul este un material durabil, vasele din inox rezistand ani de zile foarte bine, ceea ce amortizeaza costurile initiale.
* Oalele din inox pot fi spalate la masina de spalat vase si nu sunt sensibile la materialele abrazive.

Dezavantaje:
* Pretul costisitor este unul din dezavantajele vaselor din inox.
* Greutatea este un al neajuns al vaselor din inox, unele dintre ele fiind grele, insa asta e ceea ce le confera durabilitate.

Vase din cupru

Vasele din cupru sunt vestite in special pentru aspectul lor. Iata alte cateva caracteristici ale acestora:

Avantaje:
* Vasele din cupru sunt foarte rezistente, avand o durabilitate peste medie.
* Sunt foarte bune conductoare de caldura.
* Cuprul are proprietati antimicrobiene.

Dezavantaje:
* Pretul prohibitiv ii alunga pe majoritatea celor care-si doresc astfel de vase. Oalele din cupru sunt utilizate cu precadere in restaurante.
* Desi sunt foarte bune conductoare de caldura, nu o retin foarte bine, deci nu pot fi folosite pentru a pastra mancarea calda.
* Oalele din cupru au tendinta de a se innegri din cauza oxidarii, dar asta nu afecteaza gustul mancarii.
* Nu pot fi spalate in masina de spalat vase.

Vase din fonta (sau tuci)

Fonta sau tuciul e un aliaj de fier, carbon si alte elemente foarte cautat pentru vasele de bucatarie.

Avantaje:
* Sunt foarte rezistente. Daca sunt intretinute corespunzator, tin o intreaga viata.
* Retine caldura si o distribuie uniform, ceea ce garanteaza ca mancarea nu se va arde pe jumatate si pe jumatate va fi cruda (cum se poate intampla atunci cand sunt folosite vase din aluminiu simplu).
* Vasele din fonta sunt rezista foarte bine la calduri inalte, fiind la fel de bune si in cuptor, si pe aragaz.
* Vasele din fonta dezvolta in timp, prin utilizare, o suprafata non-aderenta care este mai durabila si decat cea de teflon.

Dezavantaje:
* Greutatea destul de ridicata le fac mai greu de manuit.
* Pretul e usor mai mare decat cel al vaselor din aluminiu.
* Se incalzesc greu, deci nu-s o optiune prea buna atunci cand va grabiti.

In prezent, pe piata se gasesc vasele din fonta emailate, care aduc la randul lor o serie de avantaje: au un aspect mai placut, fiind colorate in diverse culori, sunt mai usor de spalat etc.

Vase din aluminiu prelucrat
Unul din procedeele prin care se imbunatateste calitatea vaselor din aluminiu este actiunea electrolitica asupra suprafetei vasului, prin care se asigura o pelicula rezistenta, noncoroziva si antiaderenta. Asa sunt fabricate majoritatea tigailor si oalelor antiaderente de calitate.

Avantaje:
* Sunt rezistente la materiale abrazive.
* Suprafata neaderenta este non-reactiva la acizii din mancaruri.
* Distibutia caldurii este uniforma.
* Sunt rezistente si tototdata fara o greutate mare, ceea ce le face usor de manuit.
* Datorita suprafetei non-aderente sunt foarte usor de curatat.

Dezavantaje:
* Au un pret destul de costisitor.
* Vasele din aluminiu prelucrat in acest fel sunt predispuse la pete, de aceea este bine sa nu fie spalate in masina de spalat vase.

Vase din aluminiu
Aluminiul este metalul cel mai frecvent utilizat in fabricarea vaselor de bucatarie. Este ieftin si versatil, ceea ce explica multitudinea de tipuri de vase fabricate din acest metal.

Oale din aluminiu simplu
Avantaje:
* Pretul scazut si greutatea scazuta fac din aceste vase o optiune viabila

Dezavantaje
* Desi sunt ieftine, vasele din aluminiu simplu nu sunt chiar economice, intrucat se deterioreaza rapid si trebuie inlocuite frecvent.
* Incalzirea este neuniforma.
* Nu au suprafata antiaderenta.

 

 

 

 

Share This Post!

Lasă un răspuns