Vasul Tajine un vas ceramic special

By : | 0 Comments | On : iulie 3, 2011 | Category : Ustensile

Tajine (tagine) este numele generic pentru un tip de mâncare din bucătăriile nord-africane (Maroc, Tunisia, Algeria). Cuvântul tajine desemnează, de fapt, vasul în care acest tip de mâncare este gătit. Tradițional, tajine este un vas de lut emailat sau pictat, compus din două părți: baza rotundă și puțin adâncă și capacul țuguiat, conic, foarte înalt, care păstrează aburul în interior astfel încât mâncărurile să rămână suculente.  După preparea mâncării, capacul este dat la o parte, iar baza se duce la masă ca vas de servire.

Vasul tajine este ideal pentru mâncărurile cu carne, cuscus și curry, și poate fi folosit direct pe aragaz sau în cuptor. In bucataria marocana, tajine este o tocana gatita la foc mic, din care rezulta o carne frageda cu legume aromate si sos. Tocana aceasta trebuie neaparat fiarta la foc mic intr-un vas de lut acoperit.

Carnea folosita pentru tagine nu trebuie sa fie prea pretentioasa, pot fi bucatele de carne de miel, pui, porc sau vita, se poate folosi si peste sau carne tocata (chiftele). Marocanii folosesc foarte mult carnea de miel sau de pui si o combina cu o varietate de ingrediente: masline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune, curmale, nuci, alaturi de lamai proaspete, cu sau fara miere, cu sau fara mirodenii.

Condimentele traditionale folosite pentru tajine sunt: scortisoara, sofranul, ghimbirul, turmericul, chimion, paprika, piperul. Alte ingrediente mai pot fi: legume, radacinoase, se poate da si o aroma mediteraneana, frantuzeasca, exista suficienta libertate in combinatii, astfel incat sa multumeasca toate gusturile. Tajine se poate prepara si doar din legume, nu este o reteta tipica, dar pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post poate fi o alegere buna.

 

Share This Post!

Lasă un răspuns