Virtuţile condimentelor

By : | 0 Comments | On : iulie 12, 2011 | Category : Blog, Condimente si Plante Aromate

Vorbind despre virtuţile medicinale ale aromelor diverselor plante, nu trebuie neglijate virtuţile condimentelor. Medicina împarte grupul mare şi eterogen al condimentelor în cinci mari categorii principale:

– condimente saline, reprezentate prin sare;

– condimente acide, reprezentate prin oţet, sucul de lămâie (acidul citric);

– condimente aliacee, reprezentate de ceapă, usturoi, praz şi altele asemănătoare;

– condimente picante de genul muştarului, al boielei de ardei;

– categoria amplă a condimentelor aromate care intră în categoria mirodeniilor, ce conţin plante indigene şi exotice cum ar fi: cimbrul, mărarul, tarhonul, ienibaharul, caperele, leuşteanul, chimenul, coriandrul, anasonul, vanilia, dafinul, scorţişoara, cuişoarele şi altele.

Efectele negative ale condimentelor se pot grupa în două categorii: prima ţine de faptul că pe calea condimentelor alimentele devin mai gustoase şi mai apetisante, ceea ce implicit va duce la consumul lor în exces şi deci la obezitate. A doua categorie ţine de faptul că aproape fiecare condiment în parte poate declanşa anumite efecte iritante, congestive sau de alt gen asupra mucoaselor, ceea ce, în final, se concretizează într-o anume suferinţă.

Condimentele sunt indicate însa nu în exces, ele pot fi adăugate cu succes în bucatele noastre în funcţie de gustul fiecăruia şi de toleranţa organismului la anumite substanţe.

Dacă am sta să discutăm despre condimente, am putea să o facem la nesfârşit, ideea principală este însă să nu le lăsăm la o parte şi să le alegem pe cele care ni se potrivesc cel mai bine.

Share This Post!

Lasă un răspuns