Langosi deliciosi ca altadata – gustul copilariei mele

Am ajuns la varsta in care ma napadesc amintirile. Iar aceasta reteta chiar mi-a zapacit gandurile si mi-a retrezit la viata simturile. Imi amintesc zilele deoseite cand mama programa ziua de langosi, cu gem si dulceata din abundenta si mult zahar pudra.

Era o nebunie, nu apauca mama sa faca cate mancam noi. Niciodata nu erau prea multe, si mereu bataie pe ele. Am facut aceasta reteta si mi-am dat seama ca nu sunt singur. Sotia mea, s-a comportat la fel, soacra mea, desi in prima faza a refuzat si a spus pas, a apucat sa ia o gura din ce isi pastrase, ca ulterior sa ma intrebe daca mai avem.

Se pare ca langosile astea chiar au ceva special si sunt printre preferatele noastre. Indiferent de unde vin cine le-a inventat. Eu sunt de parere ca bucataria uneste, ca bucataria canta la unison un fel de melodie, un fel de limbaj special care da o stare de bine, de liniste de fericire.

Se spune ca importanta nu e mancarea ci intreaga experienta, intreaga scena, intregul ansamblu. Da poate trezi si cea mai adormita minte si da cred ca e bine sa avem astfel de momente.

Sa aveti pofta!

Ingredinete si mod de preparare

Keyword langosi, langosi cu dulceata, langosi cu smantana si cascaval, langosi cu sunca si cascaval, langosi reteta copilariei, langosi reteta originala, langosi reteta ungureasca, langosi video
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Author Iasipapa

Ingredients

Pentru aluat

  • 500 gr faina de grau
  • 400 ml lapte caldut
  • 25 gr drojdie
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita sare

Zeama de usturoi:

  • 3 catei usturoi zdrobiti si pisati
  • 50 ml apa
  • 2 linguri ulei

Pentru topping:

    smantana, branza sarata, cascacal, gem, dulceata, siropuri, miere de albine

      Instructions

      • Pentru aluat:
        Se amesteca drojdia cu doua linguri de zahar si 100 ml de lapte cald (pana in 40 de grade C ) si se lasa sa se activeze 10-15 minute
        Se face ogropita in faina, se presoara o lingurita de sare, iar imediat ce drojdia este activata se pune peste faina, impreuna cu 50 ml. ulei si restul de lapte. Se amesteca totul bine. Daca este prea moale se mai adauga putina faina. Aluatul trebuie sa aiba consistenta moale, dar nu cremos. Se lasa la dospit pana isi dubleaza dimensiunea.
      • Pentru zeama de usturoi:
        3 catei de usturoi zdrobiti si pisati in mojar, peste care se adauga 50 ml de apa si doua linguri de ulei. Se amesteca si se va folosi aceasta zeama peste langosi, pentru ai da o nota aparte.
      • Dupa ce aluatul a crescut se vor forma din el bilute egale, care se vor pune intr-o tava pe care am uns-o cu putin ulei. Bilutele formate le mai lasam sa se odihneasca 10 – 15 minute.
      • Pregatim tigaia cu ulei, ulei suficient incat langosul sa fie acoperit. Uleiul trebuie sa fie bine incins, iar acest lucru trebuie sa va sporeasca atentie sa nu cumva sa va frigeti.
      • Biluta de aluat o vom intinde bine si se va pune in tigaia cu ulei. Se va lasa pe fiecare parte 1-2 minute, dar sa avem grija totusi sa nu o ardem. Timpul de prajire tine si de grosimea aluatului.
      • Dupa ce scoatem langosul si se scurge de surplusul de ulei, pregatim topingurile. Aici aveti frau liber. De la zeama de usturoi cu smantana si branza sau cascaval, pana la orice dulceata, gem, sirop.

      Video

      Be the first to comment

      Leave a Reply

      Your email address will not be published.


      *