Rata intreaga umpluta facuta in paine. Deliciu de ocazie!

Rata intreaga umpluta facuta in paine. Vazusem reteta aceasta intr-o brutarie, care din cand in cand serba cate o onomastica sau cate un eveniment cu astfel de bunatati.
Pentru ocazii si de impresionat un gurmand sau poate mai multi, zic ca este reteta ideala. Gatita asa iti vei asigura mult si bine musafirii, spre ne-norocul tau.
Faptul ca rata este invelita in aluatul de paine, ca sta mult timp la foc mic la cuptor, carnea va capata un gust placut de paine proaspata amestecata cu mirosul de mirodenii.
Iar cireasa de pe tort este fara doar si poate garnitura. O garnitura usor parfumata de portocal, de mirosul de stafide si de condimentele care invelesc carnea.

Va doresc sa aveti pofta!

Ingrediente si mod de preparare

Course Fel principal
Keyword rata impanata, rata in paine, rata intreaga la cuptor, rata intreaga umpluta, rata la cuptor, rata umpluta, retete cu carne de rata
Prep Time 1 hour
Cook Time 3 hours
Total Time 4 hours
Author Iasipapa

Ingredients

  • 1 bun. rata de 1.5-2kg
  • 300 gr. orez fiert
  • 1 buc. morcov taiat rondele
  • 1 buc. ceapa tocata marunt
  • 1/2 buc ardei rosu
  • 50 ml. suc de la o portocala
  • 50 gr. mazare
  • 50 gr. porumb
  • 50 gr. stafide
  • 1 lingurita boia de ardei iute sau dulce
  • sare cimbru si piper dupa gust

Se mai poate adauga peste carnea de rata si: usturoi, rozmarin, turmeric sau condimente cu care va intelegeti bine

    Instructions

    • Se fierbe orezul, pana ajunge sa fie putin „al dente”.
    • Se adauga un morcov taiat rondele, o ceapa taiata marunt, o jumatate de ardei rosu, sucul de portocale, mazarea, porumbul, stafidele, se pune sare si piper si se amesteca bine totul.
    • Se pregateste rata, spalata si uscata cu un servet de bucatarie. Se unge cu ulei de masline sau floarea soarelui, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, boia de ardei iute/dulce si se freaca bine pe toata suprafata. Se poate condimenta dupa gustul vostru, fiti creativi si indrazniti. Dupa ce ati tratat bine rata cu condimente, o lasati putin la odihnit la temperatura camerei si se pregateste aluatul.
    • Aluatul se face din 2 kg de faina, 50 gr. de drojdie, apa calduta, 2 lingurite de sare, o lingurita de zahar pentru activarea drojdiei, si putin ulei pentru a nu se crea crusta deasupra aluatului. Se bate vreo 10 minute, se imparte in doua si se aseaza in tava in care urmeaza a fi pusa rata.
    • Se pune jumatate din aluat in tava, apoi rata, peste care drept capac va veni cealalta parte de aluat. Se va etansa bine, apasand pe margini, apoi se va da cu ou batut cu putina sare.
    • Se da la cuptor, cel electric setat la 160 grade, iar la cel pe gaz, la foc mic. Se uita la cuptor vreo trei ore. Daca optati pentru pui, sunt suficiente doua.

    Dupa trei ore se scoate se taie painea pe mijloc, ca in prezentare si se serveste calda cu o garnitura pe masura. Cu rata, merge foarte bine si o varza acra murata. Sa aveti pofta!

      Video

      Be the first to comment

      Leave a Reply

      Your email address will not be published.


      *