Sarmale cu ciuperci

E post sau nu, sarmalutele de ciuperci sunt o alegere fantatica cand e vorba de a diversifica modul cum ne alimentam. Totusi pentru ca este post si este bine sa avem si noi o perioada de repaos de la carne, m-am gandit ca ar fi perfecta o astfel de reteta.
Am ales doua tipuri de ciuperci pentru-ca se gasesc usor in comert, sunt destul de accesibile, dar se pot folosi fara probleme si alte tipuri de ciuperci, cum ar fi ghebele.

Este o reteta usoara, poate partea mai dificila este la rulat sarmalutele, dar in rest nu vad de ce nu ai face-o. Simpla, usoara, fara carne si de post, alternativa perfecta la cei ce poftesc in perioada aceasta sarmalute.

Ingrediente si mod de preparare

Keyword retete cu ciuperci, retete de post, retete traditionale de post, sarmale cu champignon, sarmale cu ciuperci, sarmale cu mix de ciuperci, sarmale cu pleurotus, sarmale de post, sarmale dietetetice, video reteta sarmale
Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours
Total Time 3 hours
Author Iasipapa

Ingredients

  • 1 kg ciuperci (mix pleurotus, champignon)
  • 500 gr ceapa tocata marunt
  • 300 gr morcov dat pe razatoare
  • 500 ml suc de rosii
  • 250 gr orez (spalat si clatit)
  • 1 leg patrunjel verde tocat
  • 1 leg marar verde tocat
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • 2 frunzulite dafin

foi de varza murata, foi de vita de vie, sare, piper, cimbru, boia, dupa gust

    Instructions

    • Calim usor ceapa cu putin ulei, adaugam morcovul si lasam doua minute sa se inmoaie, adaugam ciupercile si lasam pe foc mediu 5-7 minute pana scade zeama lasata de ciuperci.
    • Se da la racit, iar dupa se adauga orezul spalat in prealabil, mararul, patrujelul, boiaua, sarea, piperul, cimbrul si 250 ml de suc de rosii. Amestacam totul bine.
    • Pregatim frunzele de vita de vie si varza murata. Daca varza este prea acra sau prea sarata se pune in apa rece cateva minute. Se aleg frunzele care credeti ca au cele mai bune sanse de a oferi sarmaluta perfecta. De la frunza de varza se elimina cotorul.
      Se pune in frunza de varza o lingura de compozitie, se impaturesc lateralele si apoi se ruleaza, obtinand o sarmaluta perfecta.
    • Se aseaza intr-o oala suficient de mare cat sa incapa sarmalutele. La baza acesteia se pune un strat de varza cu putin cimbru. Se aseaza sarmalele in oala, iar la final se pune inca un strat de varza murata. 
    • Separat se amesteca 250 ml suc de rosii, sare o lingurita, piper si doua frunzulite de dafin. Punem sucul de rosii cu condimente peste sarmalute si completam cu apa pana se vor acoperi.
    • Se da la foc mic timp de doua ore sau pana este fiert orezul. Adica luati o sarmaluta din oala, lasati-o sa se raceasca, gustati, iar daca totul este asa cum trebuie le luati de pe foc.
      Se servesc cu mamaliguta calda, iar cine doreste, ardei iute.
      Sa aveti pofta!

    Video

    Be the first to comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.


    *