Sfintisori, Mucenici cu miere si nuca

Sfintisori sau mucenici, ce e mai bun si mai bun decat aceasta minunata retete. Ca de obicei, eu zic ca este simplu de facut, dar cu siguranta merita sa incerci sa faci aceste optulete traditionale.

Ce-i drept oricat m-as fi straduit ca barbat tot nu reusesc sa scot niste opturi perfecte. Dar ce conteaza pana la urma? Invelite in miere si presarate cu nuca, micile imperfectiuni nici nu se mai observa. Pe asta si mizam, de altfel.

Sincer imi dau un opt pentru ce a iesit, caci de 10 doar bunica si mama sunt in stare si evident toate bunicile si mamele.

Sa aveti o primavara frumoasa si sper sa va incante acesti minunati mucenici sau sfintisori cum ii stiu eu de mic.

Ingrediente si mod de preparare

Course Desert
Cuisine Romaneasca
Keyword cum se fac mucenicii, cum se fac sfintisorii, mucenici, mucenici cu miere si nuca, reteta mucenici, reteta sfintisori, sfintisori
Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 2 hours 30 minutes
Author Iasipapa

Ingredients

  • 1 kg faina
  • 6 buc oua
  • 50 gr drojdie
  • 50 gr unt topit
  • 200 gr zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr miere, usor incalzita
  • 100 gr nuca macinata

coaja de lamaie rasa, coaja de portocala rasa, esente, dupa gust

    Instructions

    • Se pregateste aluatul. Primul pas este activarea drojdiei cu 250 ml lapte caldut, cu 50 gr de unt topit si cele 200 gr de zahar. Se lasa drojdia timp de 7-10 minute pentru activare.
    • Intr-un bol incapator se pune 1 kg de faina, se presara o lingurita de sare, doua pliculete de zahar vanilinat si se formeaza o gropita in centru. Se adauga cele 6 oua, coaja rasa de portocala si lamaie, drojdia activata si se bate totul bine.
    • Se framanata aluatul timp de 10-15 minute. Acesta trebuie sa aiba o consistenta moale spre usor vartoasa, daca aluatul este moale mai adaugam putina faina, daca este prea tare mai punem putin lapte. Se lasa la crescut 30-45 de minute sau pana isi dubleaza dimensiunea.
    • Dintr-un kg de faina iese aproximativ 1.7 kg de aluat, suficient pentru 16 mucenici. In consecinta aluatul il impartiti in 16 parti egale. Bucata de aluat se intinde cat de lung puteti, 60-80 cm, se pune snurul de aluat in doua si se impleteste, apoi se formeaza acele opturi reprezentative pentru mucenici, sfintisori
    • Se pun in tava, se mai lasa sa creasca 15 minute, se dau cu ou batut cu un praf de sare si se dau la cuptor. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 180’C si se lasa la cuptor timp de o ora.
    • Dupa ce i-am scos din cuptor ii dam cu miere si presaram nuca peste ei din abundenta.
      Cei mai buni sunt atunci calduti, dar se pot manca si reci. Rezista cel putin o saptamana, asa ca pofta mare.

    Video

    Be the first to comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.


    *