Se fierbe orezul, pana ajunge sa fie putin "al dente".
Se adauga un morcov taiat rondele, o ceapa taiata marunt, o jumatate de ardei rosu, sucul de portocale, mazarea, porumbul, stafidele, se pune sare si piper si se amesteca bine totul.
Se pregateste rata, spalata si uscata cu un servet de bucatarie. Se unge cu ulei de masline sau floarea soarelui, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, boia de ardei iute/dulce si se freaca bine pe toata suprafata. Se poate condimenta dupa gustul vostru, fiti creativi si indrazniti. Dupa ce ati tratat bine rata cu condimente, o lasati putin la odihnit la temperatura camerei si se pregateste aluatul.
Aluatul se face din 2 kg de faina, 50 gr. de drojdie, apa calduta, 2 lingurite de sare, o lingurita de zahar pentru activarea drojdiei, si putin ulei pentru a nu se crea crusta deasupra aluatului. Se bate vreo 10 minute, se imparte in doua si se aseaza in tava in care urmeaza a fi pusa rata.
Se pune jumatate din aluat in tava, apoi rata, peste care drept capac va veni cealalta parte de aluat. Se va etansa bine, apasand pe margini, apoi se va da cu ou batut cu putina sare.
Se da la cuptor, cel electric setat la 160 grade, iar la cel pe gaz, la foc mic. Se uita la cuptor vreo trei ore. Daca optati pentru pui, sunt suficiente doua.